Közös cél

2022.09.28. 18:38

Összefogással kapták el a migránsokat a bakonyaljai polgárőrök és a rendőrök Dadnál

Illegális migránsok miatt fogtak össze a bakonyaljai polgárőrök az egyenruhásokkal.

Sz. D. K.

Forrás: Beküldött

Nemrégiben Kömlőd és Dad határában lévő kukoricás területre hajtott be egy migránsokat szállító furgon. Miután a rendőrök kiérkeztek, azonnal megtaláltak hét személyt. Ám az illegális bevándorlók létszámát nem tudtak pontosan, ezért a kutatási munkában a polgárőrök segítségét kérték. 

– A Dadi és Kömlődi Polgárőr Egyesület tagjai a riasztást követően szorosan együttműködve azonnal elkezdték az eltűnt személyek felkutatását. Dad területén a Dadi Polgárőr Egyesület egy személyt, míg Kömlőd területén a Kömlődi Polgárőr Egyesület 11 embert talált meg – mondta László Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense. Nem sokkal később a polgárőrök egy elsősegélynyújtó tanfolyamon vettek részt. 

– A képzés célja a polgárőri szolgálat során esetlegesen történő elsősegélynyújtás szakszerű folyamatainak elsajátítása volt. Nem szabad szemet hunynunk afelett sem, hogy a fentebb említett esetnél is könnyedén megsérülhettek volna a segítők, ezután pedig gyors segítséget nyújthatnak akár egymásnak is a kollégák – fűzte hozzá László Gábor. 

A tanfolyamot Oleárnik Roland, a Karitatív csoport vezetője nyitotta meg, majd felhívta a jelenlévők figyelmét a szakszerű segítségnyújtás fontosságára. Ezzel kapcsolatban Nagy Aladár, a szövetség alelnöke is megosztotta értékes gondolatait a helyszínen lévőkkel. Az oktatás az újraélesztéssel kapcsolatos teendőkkel, a helyszín szakszerű biztosításával, a reakciók és a légzés vizsgálatával, illetve a mellkaskompresszióval és a defibrillátor használatával kezdődött, majd az eszméletlenség, az ájulás és a kóma, mint mély eszméletlenség során bekövetkezett állapotok kezelésével folytatódott. 

A képzés során lehetőség nyílt a stabil oldalfekvés és az újraélesztés gyakorlására, valamint a vérzéscsillapítás érdekében történő nyomókötések elsajátítására, vérveszteséges sokkos állapot kezelésére. A tanfolyam a gépkocsiból való szakszerű kimentéssel, az agyrázkódás eseteinek megtanulásával, valamint idegen test eltávolításával végződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!