Pénzbírság

2022.09.01. 16:40

A figyelmeztető jelzés sem volt elég: letörte a sorompót a gondatlan lábatlani sofőr

Belátta vétségét, bejelentést tett és megvárta az intézkedő rendőröket.

Kemma.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Tatabányai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Lábatlanon az általa vezetett járművel tilos jelzés ellenére haladt be a vasúti átjáróba, és a manőver során letörte a vasúti sorompót.

A vádirat szerint a férfi április 28-án délelőtt 9 óra körül egy járműszerelvénnyel közlekedett Lábatlanon. A férfi a közlekedése során figyelmetlen volt és 10 kilométer/órás sebességgel behajtott a fény- és félsorompóval biztosított kereszteződésben lévő vasúti átjáróba, annak ellenére, hogy a jelzőberendezés tilos jelzést adott.

A tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott és letörte a sorompót a lábatlani sofőr.
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A sorompó „A” jelű csapórúdja a férfi  által vezetett járműszerelvényre csukódott és letört. Az elkövető a csapórúd letörését észlelte, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében a vasúti átjáróból a járműszerelvénnyel kitolatott, majd a sorompókar letörését bejelentette és a helyszínen megvárta az intézkedő hatóságokat.

A sofőr gondatlan magatartása miatt a vasúttársaságnak kára keletkezett és a sorompó hiánya miatt más, vagy mások életét, testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye alakult ki. A bejelentést követően a vasúttársaság szakemberei a sorompót április 28-án helyreállították, a vasúti forgalomban fennakadás, késés nem keletkezett.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a büntetlen, a cselekmény elkövetését beismerő elkövetővel szemben, eddigi makulátlan közlekedési előéletére figyelemmel kizárólag pénzbüntetést szabjon ki, adta hírül a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában