Bűnszervezetben

2022.03.24. 15:14

Abroncsokkal csalt adót a bűnszervezet, egy négyfős tatai család vitte a bizniszt

Többszáz milliónyi ÁFA-t nem fizettek meg a magyar államnak. A gyanúsítottak egy hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjaként követtek el bűncselekményeket.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A megyei főügyészség költségvetési csalás és pénzmosás miatt indult büntető ügyben indítványozta a letartóztatását annak a négyfős tatai családnak és a bűntársuknak, akik 2018-ban és 2019-ben két gazdasági társaság felhasználásával többszáz millió forint összegű ÁFA-t nem fizettek meg a magyar államnak –  tájékoztatott Reszl Ildikó, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség főügyésze.

A megalapozott gyanú szerint a családfő 2018-tól egy általa létrehozott bűnszervezetben, élettársa és két lánya, valamint további egy bűntársuk közreműködésével létrehozott egy számlázási láncolatot. A láncolat segítségével a kínai importból származó gumiabroncsokat szlovák és cseh gazdasági társaságok részére történt szabadforgalomba bocsátását követően magyar társaságokon, mint első belföldi vevőkön keresztül futtatták úgy, hogy ezen gazdasági társaságokra közösségi értékesítést jelentettek le. A fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat azonban valójában a családfő tényleges irányítása alatt álló tatai és budapesti székhelyű gazdasági társaság közvetlenül szerezte be és értékesítette tovább magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek.

Az elkövetők a bűnös vagyon eredetének leplezésére a pénzből nagy értékű ingatlan tulajdonrészeket, értékpapírokat vásároltak. A vádlottak ezzel a cselekményükkel összesen 356 ezer 382 forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

Határokon átívelt a biznisz - A közösségi értékesítésben érintett magyar „missing trader” társaságok jellemzően nullás, vagy tényleges adófizetési kötelezettséget nem tartalmazó általános forgalmi adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz. A „missing trader” társaságokat a céghálózatban kizárólag arra használták, hogy fenntartsák annak látszatát, hogy ezen cégek az első magyarországi közösségi beszerzést végző társaságok. Idővel ezen társaságokat – annak érdekében, hogy az adóhatóság által elérhetetlenné váljanak – moldáv, litván, szlovák illetékességű ügyvezetőknek adták át. A fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat valójában az első rendű gyanúsított tényleges irányítása alatt álló két korlátolt felelősségű társaság értékesítette magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek. A gumiabroncsok vevői által a két cég bankszámláira utalt összegeket átutalták egy másik társaság, mint „missing trader” társaság Szlovákiában vezetett bankszámlájára, amelyről egy nagyobb összeget szintén átutaltak egy másik bankszámlára, majd további bankszámlákra. Az utalási lánc létrehozásával a gyanúsítottak célja az volt, hogy a bűnös úton szerzett vagyont egy végső bankszámlájára átmentsék.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Veszprém Megyei Vizsgálati Osztályának pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával, összehangolt nemzetközi szintű akció keretében egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint többszázmillió forint értékű ingatlanokat, tárgyi eszközöket zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet öt tagját.

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a március 24-én tartott ülésen, különösen nagy értékre üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el a 3 nő és 2 férfi letartóztatását. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelése a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, valamint a bűnismétlés, illetve a szökés, elrejtőzés veszélyének lehetősége miatt szükséges és indokolt. A végzés 1 gyanúsított esetében végleges, a 4 másik gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be, így esetükben a letartóztatást elrendelő végzés nem vált véglegessé – tudtuk meg Puskásné Sárközi Ritától, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkárától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában