Szonda

2022.02.08. 07:00

Csak a rendőrök tudták megállítani a matt részeg szlovák mozdonyvezetőt

Igencsak berúgott az a mozdonyvezető, akit a minap, munka közben kellett leszedni az egyik észak-komaromi vonatról.

Kemma.hu

Forrás: ZSSK/Facebook

Fotó: Matúš Vavrek

A Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy egy részeg mozdonyvezetőt vettek őrizetbe a Felvidéken a minap, írja a bumm.sk. A szerelvény Észak-Komáromból indult, és két megállón is átrobogott, mire Dunaszerdahelyen a szlovák rendőrök megszondáztatták a vezetőjét. 

A parameter.sk arról írt, hogy Tomáš Kováč, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője is megerősítette az esetet, hozzátéve, hogy a vonat a Csallóközaranyoshoz tartozó felaranyosi (Horná Zlatná), valamint az azt követő ekeli megállón is keresztülzúgott. A vasúti duszpécserszolgálatnak a ZSSK munkatársai jelentették, a szonda pedig 19 óra magasságában, bő egy órával a szerelvény indulása után 2,5 ezrelék alkoholszintet mutatott ki.

A vonaton mintegy 20 utas tartózkodott, ők a következő járattal mehettek tovább, mintegy félórát kellett várniuk. Mária Linkešová kerületi rendőrszóvivő elmondta: az 51 éves mozdonyvezetőt őrizetbe vették, ügyét gyorsított  (úgynevezett szupergyors) eljárásban kezelik. Foglalkozás során elkövetett ittas veszélyeztetésért kell felelnie, az ítéletet a rendőrségi cellában várhatja meg. 2-től 5 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat a mozdonyovzezető, akit egyébként azonnal ki is rúgtak. Több mint 35 éve dolgozott a vasúttársaságnál egyébként. 

Roman Koreň, a ZSSK vezérigazgatója bejelentette: mostantól visszavonásig mindenkit szondáztatni fognak munkakezdéskor, de a munkaidő végén is növelik az ellenőrzések intenzitását. 

A vasúttársaság a saját Facebook-oldalán is beszámolt az esetről, megerősítve a híreket. A  Semmelweis Egyetem alkoholszintkalkulátora szerint egy 70 kilós férfinek például 7-8 feles kell a 2,5 ezrelékes alkoholszinthez. Ez az érték (2,5-3 ezrelék) az Egészségvonal szerint egyébként az alholomérgezés alsó határa, ilyenkor az ittas személy nem reagál a körülötte zajló eseményekre. Elveszíthei az eszméletét, bőre sápadt, légzése szabálytalanná és lassúvá válik, gyakori az inkontinencia vagy a kontrollálhatatlan hányás. Előfordulhatnak görcsrohamok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!