Bűntett

2021.12.15. 15:54

Szlovák cégtulajnak adta ki magát a férfi, majd' 2 és fél millióval verte át a tokodi céget

Csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt indult ügy egy férfi ellen, aki hőkezelő kemencét akart venni úgy, hogy nem fizet érte egy forintot sem.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Törvényszék helybenhagyta az Esztergomi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, mely szerint 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki úgy vásárolt meg egy hőkezelő kemencét, hogy azt nem állt szándékában kifizetni – tudtuk meg Dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata szerint egy tokodi cég 2017 márciusában eladásra hirdetett meg egy hőkezelő kemencét. A férfi célja az volt, hogy a hőkezelő kemencét megvásárolja és azt fémhulladékként értékesíti, azonban a vételárat nem állt szándékában kifizetni. A vádlott úgy küldött árajánlatot egy cég nevében, hogy annak alkalmazottja nem volt, illetve telefonon is egyeztetett a sértett képviselőjével. Ezután egy másik gazdasági társaság, egy szlovák cég nevében küldött email-ben árajánlatot, amelyet a cég elfogadott. Az árajánlat időpontjában a vádlott nem volt a szlovák cégnek sem ügyvezetője, sem tagja. 

Az ajánlat elfogadása után a csaló a tárgyalásokat már nem e cég, hanem egy harmadik társaság, egy másik szlovák cég nevében kezdte meg a sértettel, aki előtt a képviselt céget sajátjaként tüntette fel. Ennek a cégnek a nevében 2017. június 22-én adásvételi szerződést kötött a tokodi céggel a hőkezelő kemence megvásárlására, a szlovák cég képviselőjének aláírását ismeretlen személy aláhamisította – adott tájékoztatást Tatabányai Törvényszék. A hőkezelő kemencét a vádlott ismeretlen helyre szállíttatta. A csalással okozott kár 2 millió 492 ezer 600 forint, amely nem térült meg.

A férfit a bíróság már 2016-ban csalás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség  indítványa alapján most a bíróság a férfit 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte. Sőt, kötelezte a sértett meg nem térült kárának a megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védő fellebbezést jelentett be. A főügyészség az ítélet helybenhagyására tett indítványt. A másodfokú bíróság megállapította, hogy a főügyészség indítványa megalapozott, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, így az jogerős – tudtuk meg a közleményből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában