vesztegetés

2021.11.18. 11:30

Éveken át húzták le milliókkal a tatabányai céget kitervelt csalással

A kazánokat üzemeltető tatabányai cég munkatársai és a faapríték minőségét ellenőrző ember éveken át összejátszottak és többmilliós kárt okoztak csalásukkal.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és csalás miatt indult ügyben vádat emelt azzal a nyolc személlyel szemben, akik 2016 októberétől 2018 novemberéig egy tatabányai gazdasági társaság képviselőit rendszeresen megtévesztették azzal, hogy a társaság által vásárolt faapríték minőségét a valóságtól eltérően, jobb minőségűként tüntették fel.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyésztől megtudtuk, hogy a főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a törvényszék a csalókkal szemben végrehajtandó börtönbüntetést, pénzbüntetést, közügyektől eltiltást szabjon ki, két vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel. Az első rendű vádlott vonatkozásában az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a törvényszék tiltsa el őt a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól. A főügyészség ezen túlmenően indítványozta a bűncselekmény útján szerzett vagyon elkobzását is.

A vádirat tényállása szerint a tatabányai gazdasági társaság faapríték tüzelésű kazánokat üzemeltet és ehhez energetikai célú faaprítékot vásárolt. A faapríték vételára attól függött, hogy milyen a minősége, annál többet ért, minél kevesebb a nedvességtartalma. Abból a célból, hogy a gazdasági társaság többet fizessen a tüzelőanyagokért, azoknak a társaságoknak az alkalmazottai, akik a faaprítékot eladták megvesztegették a mintavételt végző személyek, azért, hogy az egyes szállításoknál ne a ténylegesen eladott tüzelőanyagból vett mintát adják le a vizsgálati laborba. A cég dolgozói ezzel a magatartásukkal kárt okoztak a tatabányai gazdasági társaságnak, a mintavételt végzők pedig több millió forint jogtalan haszonra tettek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában