szabályok

2021.11.28. 11:30

Életmentő tanácsok a megyei katasztrófavédőktől: ezekre kell figyelni a társasházakban

A társasházak esetében számos tűzvédelmi szabályt kell betartani, hogy az esetleges tűz esetén a leggyorsabban tudjanak beavatkozni a tűzoltók.

Sz. D. K.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szász Dalma Kitti

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét megtartotta hagyományos „Társasházak napja” elnevezésű konzultációs sorozatát, melyen a társasházak lakóközösségei online tehették fel kérdéseiket az illetékes hatóság szakembereinek. A szerdától péntekig tartó eseménnyel összefüggésben az igazgatóság a hét utolsó napján sajtótájékoztatót is tartott.

Az eseményen szóba került a tűzvédelmi házirend, melyet a háromnál több szinttel rendelkező és legalább tíz lakást, vagy üdülőegységet magába foglaló épületek lépcsőházaiban, bejáratainál kell elhelyezni. A házirend a lakókra vonatkozó minden fontosabb információt tartalmaz, így a tűzjelzés, nyílt láng használata, tárolás, vagy a tűzoltói felvonulási területekkel kapcsolatos tudnivalók is részét képzik.

Kiemelték, a tárolás gyakran problémák forrása, hisz nem csak az van megszabva, hogy mit nem tárolhatunk a társasház falain belül, például PB-gázpalack, az sem mindegy, hogy, hol tárolunk. Gyakori szabálytalanság például a menekülési útvonalak leszűkítése növényekkel, kerékpárral, ami azért nagyon veszélyes, mert nemcsak a menekülést nehezíti meg, de az oltásra érkező tűzoltóknak a tűz oltásában, adott esetben az életmentésben jelenthet akadályt.

Hozzátették, kényes kérdésként visszatérő téma a vagyonrácsok felszerelésének kérdésköre is, hisz vagyonvédelem szempontjából sok esetben indokolt lehet, de egy lakástűz esetén ismételten plusz akadályt jelenthet, mind az ott lakóknak, mind a tűzoltást végzőknek. Jogszabály szerint vagyonvédelmi rácsot egyébként felszerelhetünk, de amennyiben több lakást zár le az adott folyosón, gondoskodni kell arról, hogy minden lakó rendelkezzen a rács zárjába illeszkedő kulccsal. Fontos az is, hogy a ráccsal lezárt területen ne legyen semmi tűzvédelemmel kapcsolatos kötelező készülék, szellőző.

A hatóság szúrópróbaszerűen és ütemezetten is ellenőrzi a tűzvédelmi előírások teljesülését a társasházakban és a jogsértést bírsággal is büntetheti. Amennyiben kérdésünk akad a tűzvédelmi szabályok alkalmazását illetően, a társasház közös képviselőjét keresve további ismereteket szerezhetünk.

A héten a megyében Piliscséven történt halált okozó lakástűz. Az esztergomi hivatásos tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, ám addigra a szomszédok bejutottak a lakásba és eloltották az égő ágymatracot és párnát. A házban egy eszméletlen embert találtak, akinek az újraélesztését megkezdték a mentők kiérkezéséig. A gyors beavatkozás ellenére azonban a férfi életét már nem lehetett megmenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában