balesetmegelőzés

2021.10.29. 15:08

Piktogramok segítik a biztonságos közlekedést a tatai zebrákon

Piktogramok felfestésével hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre a tatai önkormányzat több városi, iskolák közelében található gyalogátkelőhelynél.

Kemma.hu/tata.hu

Forrás: tata.hu

Fotó: Domokos Attila

A piktogramok, melyek áthúzott fülhallgatót és mobiltelefont ábrázolnak, arra hívják fel elsősorban a fiatalok figyelmét, hogy az úton való átkeléskor legyenek körültekintőek, ne a mobil eszközeiket figyeljék, és ne zárják ki a környezetük hangjait.

A Tatai Rendőrkapitányságon működő Városi Balesetmegelőzési Bizottság (VBB) – melynek tagja többek között a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal helyi útkezelői feladatokat ellátó munkatársa és a közterület-felügyeleti csoport vezetője is – évek óta aktívan vizsgálja az esetlegesen balesetveszélyes helyzeteket, helyszíneket, és tanácsokat fogalmaz meg a helyi valamint az országos közutak kezelői részére a biztonságosabb közlekedés érdekében. Javaslatukra kerültek kihelyezésre például tatai gyalogos-átkelőhelyeknél a „Hajtva tilos – tolva szabályos” táblák, amelyek a biciklivel közlekedők figyelmét hívják fel arra, hogy elsőbbségük csak abban az esetben van, ha tolják a kerékpárjukat.

A bizottság szerint indokolt és szükséges a gyalogosok figyelmének felhívása arra, hogy sokkal biztonságosabban közlekedhetnek, ha nincs korlátozva sem a látásuk, sem pedig a hallásuk, emiatt a VBB kifejezetten támogatja a gyalogos-átkelőhelyek környezetében – főleg a fiatalok által gyakran használt helyeken – elhelyezett felfestéseket.

Rigó Balázs alpolgármester a témáról úgy nyilatkozott:

– Az elmúlt időszakban gondolkodtunk azon, hogyan lehetne még biztonságosabbá tenni a közlekedést a gyalogátkelőhelyeknél is, és kicsit körbenéztünk a világban, hogy máshol milyen módon próbálják védeni például az utcán is mobiltelefont használókat. Azt láttuk, hogy vannak olyan országok illetve települések, ahol büntetést szabnak ki azokra, akik nem szabályosan kelnek át a zebrán, mert telefonálnak vagy interneteznek áthaladás közben. Az önkormányzat nem ezt az utat választotta, inkább a figyelemfelkeltés irányába szeretnénk elmozdulni. Ezek a piktogramok arra irányítják a figyelmet, hogy mielőtt bárki is áthaladna a gyalogátkelőhelyen, hagyja abba a mobiltelefon használatát, alaposan nézzen körbe és ezután induljon el – fogalmazott.

Az önkormányzat az alábbi helyszíneken festett fel jelzéseket:

  • Május 1 út – Nagykert u.
  • Május 1 út – Komáromi u.
  • Kocsi út – Nagykert u.
  • Bacsó B. u. – Gesztenye fasor
  • Agostyáni u. – Ady E. u. valamint a
  • Vértesszőlősi u. – Deák F. utcák találkozásánál lévő gyalogátkelőhelyeknél.
  • Első körben azok a helyszínek kaptak felfestést, amelyek forgalmasak és oktatási-nevelési intézmény környezetében vannak. A biztonságos, körültekintő közlekedés érdekében az önkormányzat további figyelemfelhívó akciók szervezését, újabb piktogramok festését valamint táblák kihelyezését tervezi a közeljövőben.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában