csalás

2021.07.27. 13:34

Milliói tűntek el a tatabányai nőnek, miután felhívták telefonon

Trükkös telefonos csalókról számolt be a megyei rendőr-főkapitányság. Több eset is történt az elmúlt időszakban Komárom-Esztergom megyében.

F. M.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Gányai Balázs, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Kemma.hu-nak elmondta: az elmúlt időszakban egy bizonyos bank ügyfeleit károsították meg ismeretlen telefonálók, méghozzá online, adatlopással. A legutóbbi eset július 26-án hétfőn történt, amikor egy vértessomlói nő bankszámlájáról emeltek le több mint 1 millió forintot a trükkel. A nő feljelentést tett a rendőrségen, ahol hamis, hamisított vagy jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával vagy az ilyen eszközzel történő fizetés elfogadásával kárt okozó információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nyomoznak.

A károsult beszámolója szerint aznap délután telefonon felhívták őt a bankja nevében. A telefonálók azt állították: valaki jogosulatlanul megkísérelt belépni online a nő számlájára és onnan pénzt akart levenni. Kérték a nőt, hogy töltsön le egy applikációt a telefonjára. Az alkalmazás a megnyitásakor kiírt egy kódot, ezt a nő megadta a hívó félnek, majd jóváhagyta azt.

A csalók ezután arra kérték az áldozatukat, hogy lépjen be a bank online felületére és ellenőrizze a napi készpénzfelvételi limitet. Ezután még néhány kérdést tettek fel a nőnek, majd átirányították egy másik személyhez, aki azt állította, hogy biztonságossá tette a bank online felületét. Ezután megszakadt a vonal.

A nő ezután észlelte, hogy az internetbankon keresztül két átutalás történt, amit nem ő kezdeményezett, az utalással 1 millió 50 ezer forintot emeltek le a számlájáról.

Gányai Balázs elmondta azt is, hogy egy másik esetben egy tatabányai nő számlájáról emeltek le ugyanilyen módszerrel pénzt, ott több millió forintos kár keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában