másodfok

2021.02.08. 20:22

Tatabánya után Győrben is 4 évet kértek rá: 3 szó miatt szárad a lelkén egy ember élete

A Győri Fellebbviteli Főügyészség helyben hagyná az elsőfokú ítéletet a tragikus benzinkúti összetűzés ügyében: egy férfi ütött úgy meg egy másikat, hogy az életét veszítette.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

A Komárom-Esztergom megyei főügyészség halált okozó testi sértés miatt emelt vádat a férfival szemben. A Tatabányai Törvényszék tavaly decemberben, előkészítő ülésén 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte a férfit, aki úgy ütött meg egy másikat egy tatabányai benzinkúton, hogy az elesve a fejét beverte és később életét veszítette. a másodfokú tárgyalásra azért van szükség, mert a vádlott és a védője, valamint az ügyész is fellebbezést jelentett be akkor ellene.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség február 8-i közleményében arról ír, hogy mint másodfokú ügyészség, az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozzák az ügyben. Mint felidézték, a nem jogerős ítélet szerint az ittas vádlott a tatabányai benzinkúton, éjszaka az erősen ittas sértettel annak beszólása miatt vitába keveredett. Végül kezet fogtak, aztán újra veszekedni kezdtek, amelynek során az agresszor a közéjük békítő szándékkal álló ismerőse háta mögül, legalább közepes erővel, ököllel állon ütötte a későbbi áldozatot, aki a váratlan ütéstől hanyatt vágódott a kő járólapon, és az agyállományt is károsító fejsérülései miatt 18 nap múlva a kórházban elhalálozott.

Az áldozat egy ártatlan poén engedett meg magának egyébként, amikor a kúton odalépett a két, egyébként épp a fizetés miatt veszekedő férfihez:

„Tele a tank?”.

A főügyészség a vádlott terhére írja, hogy áldozata erősen ittas, emiatt védekezésében korlátozott volt, ami a támadó is nyilvánvalóan felmérhetett.

„Közismert ugyanis, hogy az ilyen állapotban lévő személyek a reflextevékenységük korlátozottsága miatt az ellenük irányuló erőszakos cselekedet elhárítására, az erőszakos cselekedet elleni védekezésre képtelenek. Még a kisebb erővel történő bántalmazásuk esetén is a bizonytalan egyensúlyi helyzetük miatt fennáll – az elkövető tudata által is átfogott – súlyos sérülésük bekövetkezésének a lehetősége” –írták a közleményben, hozzátéve, hogy ez különösen igaz ott, ahol kemény, szilárd talajba csapódhat a fej.

Azt is felrótták a támadónak, hogy ittas volt, ugyanis álláspontjuk szerint erre és az ennek következtében beszűkült tudatára nem hivatkozhat, mivel, hogy egyszerűen fogalmazzunk, arról csakis ő tehetett, hogy berúgott. A kommüniké szerint „az ebben az állapotában elkövetett bűncselekményért ugyanúgy bűnös, mint egy józan elkövető”.

A meggondolatlan ütésével, annak következményével pedig – a további büntetéskiszabási körülmények súlyára és nyomatékára figyelemmel – a középmérték közelében kiszabott négy év börtönbüntetés és négy év mellékbüntetés arányos, egyben feltétlenül szükséges, a másodfokú ügyészség szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában