a bűn nyomában

2020.10.02. 12:10

Lepke és Negro találta meg a feldarabolt révkomáromi maffiózó holttestét

Lepke és Negro. Két kutya, akik az utóbbi idők ismert és kevésbé ismert eltűnési ügyeinek kulcsfontosságú szereplői.

Kemma.hu

Negro és Miskolczi Attila

Fotó: Beres Marton

Legutóbb annak a kettős gyilkosságnak a nyomozása kapcsán merült fel Lepke és Negro neve, amelynek fő gyanúsítottját idén nyáron Esztergomban fogta el a rendőrség. Ahogy arról a Kemma.hu is beszámolt, Dél-Szlovákia jelentős maffiózója volt a 2016-ban a Marina Parkban fejbe lőtt, feldarabolt, majd a Pilisben elásott Štefan J.: a révkomáromi szervezett bűnöző Majom becenéven volt közismert a szlovák alvilágban.

Az idén nyáron derült ki, hogy kik végeztek előre kitervelten, nyereségvágyból a 43 éves maffiózóval és 29 éves barátnőjével. A magyar rendőrök a szlovák társszervekkel és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének segítségével július 24-én összehangolt akció keretében fogták el K. N.-et Esztergomban. A férfit – aki korábban több erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt volt már büntetve nem csak Szlovákiában, hanem Magyarországon is – és társát előre kitervelten, nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök, H. Zs-t bűnsegédi magatartással. K. N.-t a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság letartóztatásba helyezte.

Abban, hogy Majom és a vele együtt szintén meggyilkolt párja holtteste előkerült, elvitathatatlan érdemei vannak a két holttestkereső kutya, Lepke és Negro, valamint vezetőik, Miskolczi Attila főtörzsőrmester és Szávity József zászlós érdemei elvitathatlanok. Most az egyenruhások a Zsaru Magazinnak meséltek arról, hogy is akadtak a szlovák maffiózó földi maradványaira két évvel ezelőtt, és Lepkéről, valamint Negróról.

2018. július 9-én, Pilisszentiván külterületén a két kutya percek alatt megtalálta a 2016-os, Marina-parti kettős gyilkosság két áldozatának a maradványait.

– Először azt mondták, hogy egy erdőben kell kutatni. Egy erdő hatalmas, de lekordonoztak egy területet. Első körben azt kellett átnéznünk – emlékszik Miskolczi Attila főtörzsőrmester, aki azt elárulta, hogy ha egy viszonylag homogén környezetet megváltoztattak, azt észre lehet venni. Ők is kiszúrtak a kollégámmal négy-öt ilyen helyet. Azokat a T-vassal megszurkálták, pont ott, ahol az áldozatokat a kutyák később megtalálták. Bár más irányból indultak el, mégis 10-12 perc alatt jelzett Lepke és Negro is.

Egy hörcsögnél jött ki először Lepke ösztöne

– Féléves volt Lepke, amikor 6 és fél éve hozzám került, előtte egy kolléganőmé volt, aki szülési szabadságra ment. Azért kaptam én, mert nekem korábban már volt vérebem – idézi fel a kezdeteket Szávity József zászlós. – A véreb dolga eredetileg, hogy a meglőtt, sebzett nagyvadakat megkeresse. Nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, kitartóan, órákon keresztül tudja használni az orrát.

A szuka Lepke vizsla őseit sem tagadhatja le. Gazdája szerint kifejezetten kedves kutya, mindenkinek megengedi, hogy simogassa. Sokáig úgy tűnt, hogy a légynek sem tudna ártani, aztán hét hónapos korában egyszer egy erdős területre vitte sétálni a kutyát a zászlós. Lepke váratlanul megmerevedett, pont úgy, ahogy a vizslák állják a vadat. A rend­őr odébb ment, akkor látta meg, hogy Lepke egy hörcsögöt figyel. Lepke egy pillanat alatt elkapta, majd megrázta a kis állatot, aminek azonnal vége lett.

– Na, mondtam magamban, mégiscsak van benne vadászszenvedély.

Ekkor megéreztem, jó holttestkereső kutya lesz Lepkéből

– fejti ki a keresőkutya-vezető.

Később kiderült, hogy a tettes a megölt asszonyt előbb szőnyegbe csavarta, majd egy ismerőse segítségével vitte el annak terepjárójáig. A férfi napokig szökésben volt, majd a BRFK hajtóvadászatának köszönhetően fogták el.2015-ben egy dúsgazdag pesti asszony holttestét találta meg Lepke. Ez volt az első bevetése. Mondhatni Negro mellé osztották meg. Először a csepeli Duna-partot vizsgálták át, majd Kalocsára mentek. Ott egy rokon telkén találta meg az áldozat földi maradányait az ebek. Lepke kaparással, Negro pedig azzal jelzett, hogy lefeküdt.

Labda a jutalom

Negro egy-egy sikeres felderítés után a labdáját kapja meg jutalmul gazdájától, de az is előfordul, hogy jutalomfalatot is adnak neki. Lepkénél fordított a sorrend, ő előbb valamilyen finomságot kap, majd a labdáját.

Negro 2017 májusában egy ismert pszichiáter 24 éves fiának holttestét is megtalálta. A család akkor már négy 4 hónapja nem tudott semmit a fiúról.

– Negrónál sokszor a kollégák is elcsodálkoznak, hogy úgynevezett passzív jelzést ad. Ritka, hogy egy kutya lefekszik, amikor rájelez valamire – mondja a fekete német juhászról Miskolczi Attila főtörzsőrmester, aki hozzáteszi, hogy az életben adódó szituációkat soha nem lehet utánozni. Három éve, amikor már negyedik hónapja hiába keresték a XI. kerületben eltűnt fiatalembert, Negro találta meg a holttestét.

Szeretnek együtt játszani

Miskolczi Attila és Szávity József szerint abban, hogy ilyen eredményesen tudnak együtt dolgozni, biztos szerepe van annak is, hogy a kutyák nagyon szeretik egymást. Amikor egy vizsgálandó területet szektorokra osztanak, alig várják, hogy azok átnézése után találkozzanak. Amikor pedig befejeződik a munka, mindig jut idő arra, hogy kergetőzzenek, kedvükre játszhassanak.

– A XI. kerület külső részén, vonatsínek mellett, egy elhagyatott erdős területet néztünk át a nyomozók kérésére. Elértünk egy kis erdős folthoz. Egyszer csak felkapta az orrát a kutya. Bement a bozótba. A fák között volt egy mélyedés. Keresgélt, keresgélt majd hasra vágta magát. Én mentem utána, de először nem láttam semmit, mert rengeteg szemét volt eldobálva. Megjelöltük a területet. Volt még egy rövid szakasz, amit átnéztünk, majd elindultunk vissza. Főleg, mert Negro nagyon húzott, mindenképp vissza akart menni ugyanoda, ahol először jelzett.

Újra lefeküdt, milliméterre ugyanoda tette vissza az orrát.

Elkezdtem alaposabban átnézni a területet. Először egy barna, szőrös valamit találtam, amiről kiderült, hogy az egy pléd, amibe be volt csomagolva egy futártáska, ebben találtuk meg a fiatalember összekötözött tetemét – idézte fel a főtörzs­őrmester.

Itt a nyomozás szempontjából egyébként kifejezetten szerencsés volt, hogy nem kaparással jelzett a kutya, az áldozat testét ugyanis nem ásták el. A rendőrök később a helyszínelés során megállapították, hogy a férfit brutális módon, hetven késszúrással ölték meg. A nyomozók saját lakásában fogták el a 31 éves budapesti V. Zs-t, aki a gyanú szerint komoly tartozása miatt végzett a fiatalemberrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában