jogerős

2020.05.27. 11:31

Egy év fogházat kapott a tatabányai hajléktalangyilkos kamasz hamis vád miatt

A Tatabányán két hajléktalannal végző Apolló a bíróságon egyszer azt állította, egy Maci nevű férfi vette rá a támadásokra, illetve együtt követték el azokat. Kiderült, hogy hazudott,

Sz. A.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy május 27-én, távmeghallgatással tartották meg az előkészítő ülést Apolló 2018-as, mindenkit megdöbbentő bejelentése kapcsán. Ahogy arról akkor beszámoltunk, a tatabányai kamasz, aki két hajléktalan brutális meggyilkolása miatt állt a bíróság előtt, az első ítélethirdetés előtt (ami így el is maradt) azzal állt elő, hogy a gyilkosságokat mégsem egyedül követte el. Sztoriját később is fenntartotta, szembesítették is azzal a férfivel, akit belekevert az ügybe, aztán visszakozott. A fiút végül első fokon 13,5; másodfokon 15 éves szabadságvesztésre ítélték, de a hamis vád miatti ügye folytatódott. Mostanáig.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk: az elsőfokú és másodfokú bíróságok az ítéletben megállapították, hogy a fiú a terhére rótt bűncselekményeket egyedül követte el, annak nem volt elkövetője a „Maci”-ként megjelölt férfi. Az emberölés bűntette és a kifosztás bűntette miatt indult eljárásban hozott ítélet jogerőre emelkedését követően az ügyészség hivatalból indított eljárást hamis vád bűntette miatt, majd vádat emelt a fiatalkorúval szemben.

A Tatabányai Járásbíróságon szerdán tartott előkészítő ülésen a kettős hajléktalangyilkos a hamis vád bűntettét beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért őt a bíróság, az ügyészség indítványa alapján egy év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

Az a bizonyos 2017. április 30-a

Az akkor 15 éves fiú brutális kegyetlenséggel végzett néhány óra leforgása alatt két férfivel: egyiküket a Győri úti buszmegállóban, másikukat a Reguly Antal téren támadta meg. Még aznap elkapták. Végig letartóztatásban maradt a tárgyalássorozat alatt.

A Győri Ítélőtábla 2019 márciusában súlyosította Apolló 13,5 éves szabadságvesztését 15 évre, amelyet különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint 2 rendbeli kifosztás bűntette miatt kapott.

Ahogy a Törvényszék felidézte, a fiú először 2018 májusában hozta fel Macit, majd az év szeptemberében még kitartott ezen verziója mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában