ítélet

2020.03.04. 20:00

Súlyosbította büntetését a bíróság a férfinek, aki baltával meg akarta ölni nőismerősét

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla két évvel több börtönbüntetést szabott ki a férfi ellen, aki egy környei házban akarta agyonverni a nőt.

Kemma.hu/MTI

Első fokon 10 év börtönbüntetést kapott a férfi, aki kiszemeltjét a fejére mért több baltaütéssel akarta megölni. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Súlyosabb ítéletet hozott a másodfokú bíróság egy férfi ellen, aki 2017 augusztusában baltával támadt egy nőismerősére és életveszélyes sérüléseket okozott. A férfit 2019 októberében első fokon a Tatabányai Bíróság 10 év börtönre ítélte különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt. Az ügyész az ítélethozatal után a vádlott terhére, súlyosbítás, hosszabb tartamú, fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása céljából jelentett be fellebbezést.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője elmondta: a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla jogerősen tizenkét év börtönbüntetésre ítélte március 4-én szerdán a férfit, két évvel súlyosítva az első fokon eljáró bíróság korábbi döntését.

A férfi egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg a nővel, majd többször is találkoztak. A vádlott beleszeretett a nőbe, aki azonban közölte vele, hogy nem akar vele komoly kapcsolatot, csak barátként tekint rá. Egy ideig nem találkoztak, majd megbeszélték, hogy a nő meglátogatja a vádlottat Környén. Ott egy hétvégi házban találkoztak, 2017. augusztus 6-án egész este beszélgettek, majd hajnalban aludni tértek.

A férfi nem tudta elfogadni az elutasítást, ezért megvárta, hogy a nő elaludjon, majd egy baltával legalább hétszer fejbe vágta. Azt hitte, hogy a sértett meghalt. A napot biciklizéssel töltötte, este hat óra körül adta fel magát a rendőrségen. A járőrök egy órával később érkeztek a bűncselekmény helyszínére, majd értesítették a mentőket, mert a nő még élt. Bár az életét a kórházban sikerült megmenteni, maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett.

Az elsőfokú bírósági tárgyaláson beismerte és egészen megdöbbentő dologgal indokolta tettét. A férfi a váddal nem megegyezően a beismerés mellett fenntartotta azt, hogy a bűncselekmény elkövetésére a sértett kérte meg. A férfi állítása szerint azért verte baltával a nőt, mert a sértett erre megkérte, hogy ne kelljen a hitének ellentmondóan öngyilkosságot.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a férfi cselekménye rendkívül brutális volt, a nő maradandó fogyatékosságát, súlyos egészségromlását okozta. Álláspontjuk szerint az elsőfokú bíróság enyhe ítéletet hozott, amikor a büntetési tétel alsó értékéhez közelítve szabta ki a vádlottal szemben a büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában