gázolás

2019.11.28. 10:30

Tolatás közben ütötte el Tatabányán a gyalogost, pénzbüntetést kaphat

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a tolatás közben gyalogost elcsapó férfi ügyében a bíróság pénzbírságot szabjon ki.

Kemma.hu

A Tatabányai Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt Tatabányán tolatás közben ütött el egy gyalogost.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a bíróság a vádlottat büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetésre ítélje.

A férfi 2018. április 23-án délután – egy utassal – a munkáltatója autójával tolatott Tatabánya lakott területén, a Gál István lakótelepen. A hátrameneti manőver közben – melynek végrehajtásához irányító személy közreműködéséről nem gondoskodott – az úttesten már 4 métert megtevő gyalogos közlekedését akadályozta, majd a kocsijával elütötte.

A baleset következtében a férfi, valamint az általa vezetett kocsi utasa nem sérült meg, azonban a gyalogos felkarcsontja és csuklója eltörött, melyek gyógytartama a nyolc napot meghaladja.

Szabályt sértett

A sofőr megszegte a KRESZ 33. § (1) első mondatában foglalt szabályt, miszerint járművel megfordulni illetve hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. A vádlott megszegte továbbá a KRESZ 33. § (3) bekezdésben foglalt szabályt, mely szerint, ha a személy és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen.

Ezek is érdekelhetik