ítélet

2019.11.22. 14:00

Hiába fellebbezett a drogos tatabányai késelő, a bíróság nem enyhített a büntetésén

A Győri Ítélőtábla másodfokú ítéletében helyben hagyta a tatabányai bíróság ítéletét, és szigorította a szabadulás feltételeit a késelő ügyében.

Kemma.hu

A Győri Ítélőtábla másodfokú ítéletében részben helyben hagyta, részben szigorította az első fokon hozott döntést az ellen a férfi ellen, aki bedrogozva nyakon szúrt egy embert egy tatabányai buszmegállóban.

Az első fokon eljáró Tatabányai Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és kábítószer birtoklásának vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt mint visszaesőt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ítélőtábla november 20-án kihirdetett határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét annyiban változtatta meg, hogy a vádlott csak a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az ítélőtábla megítélése szerint az elsőfokú bíróság a büntetési tételkeret alsó határának minimumát alig meghaladó büntetést szabott ki, így további enyhítő körülmények hiányában az ítélőtábla a vádlott és védője enyhítésre irányuló indítványát nem tartotta alaposnak. A kiszabott szabadságvesztés és mellékbüntetés mértéke tettarányos, az a büntetési céloknak

A 34 éves férfi Tatabánya egyik „bűnügyileg fertőzött” részén lakott, és elhatározta, hogy rendet próbál tartani, különösen a „migránsokat” tartja szemmel, és az utcán tiszteletet vív ki magának. A vádlott 2018. június 9-én marihuánát és biofüvet fogyasztott, majd éjjel 1 órakor a szokásos éjszakai ellenőrző körútja közben odament a buszmegállóban tartózkodó sértetthez és testvéréhez, beszélgetni kezdtek.

Amikor kiderül, hogy megállóban álló sértett és testvére nem helyiek, a férfi ingerülten közölte velük, hogy ez az ő területe, aztán dulakodni kezdett a sértettel. A vádlott elővette a zsebéből az 5,5 centiméter pengehosszúságú, éles és hegyben végződő horgászkését, és azzal a sértettet a nyaka jobb oldalán kis-közepes erejű szúró-metsző mozdulattal nyakon szúrta, majd elmenekült.

A sértett és testvére által adott személyleírás alapján néhány órával később, 05:25 órakor az otthonában fogta el a rendőrség a késelőt. A megszúrt sértett 8 napon belül gyógyult ugyan, de halálos sérülés is kialakulhatott volna.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában