költségvetési csalás

2019.11.27. 09:18

Hamis számlákkal kétszázmilliót csalt el egy komáromi Kft. ügyvezetője

A komáromi Kft ügyvezetője a hamis számlák befogadásával, és az ÁFA jogosulatlan levonásával 203 millió 382 ezer forint vagyoni hátrányt okozott.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a hét elkövetővel szemben benyújtott vádiratában a komáromi székhelyű Kft. ügyvezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja, mert a költségvetésnek több, mint kétszázhárommillió forint vagyoni hátrányt okozott.

Dr. Reszl Ildikó főügyésztől megtudtuk, hogy az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság a komáromi Kft ügyvezetőjét 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 203 millió 382 ezer forint vagyonelkobzásra, a neki bűnsegédként segítséget nyújtó másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat 1 év 8 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, a hatodrendű vádlottat 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre, a hetedrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélje.

A komáromi székhelyű Kft. 2011-2012 között gabonát és takarmányt szerzett be szlovákiai cégektől, majd az árut tovább értékesítette hazai gazdasági társaságok részére, ezzel tetemes összegű bevételre tett szert, emiatt ÁFA-fizetési kötelezettsége keletkezett, az importot végző cég ÁFA levonására nem volt jogosult.

A fizetendő ÁFA összegét a Kft fiktív számlák befogadásával csökkentette jelentéktelen összegűre. A fiktív számlákat négy cég állította ki, amelyek tevékenységét ténylegesen a komáromi Kft. ügyvezetője irányította A fiktív számlák alapján úgy tűnt, hogy a négy cég vásárolta a gabonát és takarmányt az európai közösségi értékesítő cégektől, majd azt tovább értékesítette a komáromi Kft-nek.

A komáromi Kft ügyvezetője a hamis számlák befogadásával, és az ÁFA tartalom jogosulatlan levonásával 203 millió 382 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Öt vádlott a fiktív számlákat kibocsátó cégek ügyvezetői, ők különböző összegű ÁFA tartalmú számlák kiállításával segítették elsőrendű és másodrendű vádlottak tevékenységét. A másodrendű vádlott a komáromi Kft gabonabeszerzéseit intézte, intézkedett, hogy a gabona és takarmány ne a fiktív számlák szerinti cégeknek a nemzetközi fuvarlevélben megjelölt lerakodási helyén, hanem a komáromi Kft belföldi vevőjének telephelyén kerüljön lerakásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában