ítélet

2019.11.21. 13:30

Másodfokon is 27 évet kapott a tatabányai rablógyilkos és felbujtója

A két vádlott és védőik enyhítésért valamint felmentésért fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen, de a Győri Ítélőtábla nem látott enyhítésre adó okot.

A Győri Ítélőtábla november 14-én másodfokon tárgyalta a 2017-es tatabányai rablógyilkos és felbujtójának ügyét. Az akkor 19 éves gyilkos a nagybátyja unszolására megvert és kirabolt egy 87 éves tatabányai asszonyt saját otthonában. Az idős nő a kórházba szállítása után elhunyt.

Az első fokon eljáró Tatabányai Törvényszék döntése alapján a két férfi összesen 27 évet kapott. Az elsőrendű vádlottat, a gyilkost nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva képtelen sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt mint visszaesőt 19 év fegyházbüntetésre ítélte, melyből feltételes szabadságra nem bocsátható. A másodrendű vádlottat a bíróság felbujtóként elkövetett rablás bűntette miatt mint többszörös visszaesőt 8 év fegyházbüntetésre ítélte, feltételes szabadságra szintén nem bocsátható. A bíróság az elsőrendű vádlottat 10, a másodrendű vádlottat pedig 8 évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen a fiatal elkövető enyhítésért, védője a tényállás, a minősítés és a kiszabott szankció vonatkozásában nyújtotta be fellebbezését. A fiú nagybátyja pedig felmentésért, a férfi védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ítélőtábla egyetértett az ügyészi átiratban foglaltakkal abban, hogy a gyilkos cselekményét brutális módon követte el az erőbehatások nagy számára (tíz fejet, és hat testet ért ütés) és erejére figyelemmel. Ezért a törvényszék által megállapított két minősítő körülmény mellett az elkövetés különösen kegyetlen is volt.

A fiatal férfi korábban is rablás miatt volt büntetve, így ezen cselekménye miatt nem visszaesőnek, hanem különös visszaesőnek minősül, azonban ez a kiszabott büntetés mértékét nem befolyásolta. Az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az elsőrendű vádlott jelenleg is büntetését tölti egy másik ügy miatt.

A másodrendű vádlott felbujtotta az elsőrendű vádlottat a rablásra, jelezte neki, hogy ha szükséges, eszközt is használjon. A felbujtó ezen cselekményét felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el és többszörös visszaesőnek minősül. Ezért az ítélőtábla a kiszabott büntetések enyhítésére nem látott lehetőséget.

Az akkor 19 éves V. Gy. jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezett, hajléktalan életmódot folytatott. A fiatalkorúak börtönéből történő szabadulása után néhány hétig nagybátyjánál, V. K.-nál lakott, de 2017 nyár végén elküldték az ingatlanból.

A fiatal férfi a 87 éves sértett lakásával szembeni garázsban húzta meg magát. Az idős asszonyhoz a fiatalember rendszeresen bejárt, tőle cigarettát és kisebb összegeket kért. A tél közeledtével férfi szeretett volna valamilyen fűthető szállást találni, ekkor beszélt nagybátyjával, a másodrendű vádlottal, aki a költözés feltételéül szabta, hogy a szállás fejében fizessen meg részére pár ezer forintot.

2017. október 1-jén a V. K. rávette unokaöccsét, hogy az idős nőtől szerezzen készpénzt, akár erőszakkal is. A 19 éves férfi magához vett egy sörös üveget, szó nélkül odament a konyhában ülő asszonyhoz, és legalább két alkalommal a sörös üveggel, és további nyolc alkalommal pedig ököllel nagy erővel megütötte, lábbal megrúgta az asszony fejét, továbbá test-szerte bántalmazta őt. Kiemelt a pénztárcájából 5 ezer forintot, és a vérző asszonyt magára hagyva elment a lakásból. A pénzt a két férfi egymás között elosztotta.

Az idős nő a bántalmazást követően még ki tudott jutni a ház elé az udvarra, ahol összeesett. A szomszédok mentőt hívtak, azonban a sértett a kórházba szállítását követően, 2017. október 3-én elhalálozott. A két férfit a gyilkosság után négy nappal elfogták a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik