nemzetközi együttműködés

2019.10.31. 10:21

Luxuskocsi, drog, milliók... – Az FBI-jal csapott le a NAV az adócsalókra

Nemzetközi összehangolt akcióban, ötszáz nyomozóval göngyölítették fel a határokon átívelő bűnszervezet pénzmosási tevékenységét. A bűnbanda vezetőjét Amerikában kapták el.

Kemma.hu

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Több mint egymilliárd forintot csalt el egy számlagyárat működtető dunántúli céghálózat, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hazai és külföldi társhatóságokkal közös akcióban számolt fel. Ahogy arról két hete beszámoltunk, az ügyben már hat embert már őrizetbe vettek, köztük tatai és tatabányai cégek ügyvezetőit is. A Tatabányai Járásbíróság pedig letartóztatta őket. A hivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz ellenük. Az elkövetők a magyar állami költségvetésnek összesen 991 millió 518 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak.

A bűnszervezet magyar vezetőjét az FBI közreműködésével Amerikában fogták el – közölte a NAV sajtóreferense október 31-én csütörtökön. A férfi 2015 óta fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, vele szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az ügyészség indítványára a nyomozási bíró.

Tóth Gergő a közleményben azt írta, hogy a bűnszervezet valótlan tartalmú számlákat állított ki különböző informatikai vállalkozásoknak, amelyek a fiktív számlák ellenértékét átutalták. A bűnszervezet busás jutalékért a pénzt a céghálózaton átfolyatta, majd készpénzben visszaadta a haszonhúzóknak. A társaságok a fiktív számlák áfatartalmát levonták fizetendő adójukból.

A bűnszervezet az így megszerzett vagyont külföldi cégek és egy magyarországi vállalkozás bevonásával akarta tisztára mosni, tagjai a legálisnak tűnő pénzt ingatlanokra, luxusautókra és drága utazásokra költötték. A szervezet vezetőjétől, egy Komárom-Esztergom megyei férfitól 100 millió forint értékben foglaltak le két autót. A többszintű hálózat „bukó cégei” valódi tevékenységet nem végeztek, élükön külföldi strómanok álltak – olvasható a közleményben.

A NAV lengyel, angol, szlovák és amerikai hatóságokkal együtt fogta el a hálózat tagjait. 162 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat Magyarországon, Lengyelországban, Angliában és Szlovákiában. A NAV nyomozói 15, a külföldi társhatóságok 22 gyanúsítottat hallgattak ki, több helyen kábítószert is találtak az elkövetőknél.

A kétnapos nemzetközi akcióban ötszáz nyomozó, a NAV Merkur bevetési egysége, járőrök, és IT-szakemberek vettek részt, a külföldi műveleteket pedig az Eurojust és az Europol közreműködésével a hágai koordinációs központból irányították. Az FBI közreműködésével a bűnszervezet Amerikában tartózkodó irányítóját is sikerült elfogni, aki azóta kiadatási őrizetben van. A NAV a Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zárolt, készpénzt, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint is lefoglalt, összesen több mint 770 millió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!