magánokirat felhasználás

2019.10.30. 08:01

Hónapokig csalt az adóbevallással a könyvelő, a tatabányai ügyészség vádat emelt ellene

A Tatabányai járásbeli könyvelő valótlan tartalommal nyújtotta be egy cég ÁFA-bevallását. Az ügyészség magánokirat felhasználása miatt emelt vádat ellene.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt indult ügyben vádat emelt egy Tatabányai járásbeli könyvelő cég vezetője ellen, aki hónapokig hamis ÁFA-bevallásokat készített. Az ügyészség a benyújtott vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével a nőt pénzbüntetésre ítélje, valamint kötelezze az eljárás során felmerült 199 ezer 882 forint bűnügyi költség viselésére.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy a vádlott nő ügyvezetője volt egy kft.-nek, amely 2015-ben elvállalta egy tatai kft. könyvelését. A könyvelőhöz rendszeresen eljuttatta a megbízó kft. az általános forgalmi adó bevallásának elkészítéséhez szükséges bizonylatokat. A könyvelő annak ellenére, hogy a bizonylatok a birtokában voltak, és azokat fel is dolgozta, a 2015. június 1-je és 2017. február 8-a közötti időszakban a megbízója havonta esedékes általános forgalmi adó bevallásait nullás tartalommal készítette el.

Ennek következtében a megbízó kft.-nek 2015. év négy hónapjára, továbbá a 2016. év tizenkét hónapjára vonatkozó általános forgalmi adóra vonatkozó bevallása valótlan tartalmú volt. A valótlan tartalmú adóbevallások eredményeként vagyoni hátrány nem keletkezett, mivel az esedékes adókötelezettségnek, a vádlott intézkedése nyomán, a gazdasági társaság eleget tett.

A vádlott a valótlan tartalmú általános forgalmi adóra vonatkozó bevallásokat 2015. július 20-a és 2017. február 8-a közötti időszakban az adott hónapnak megfelelő esedékességgel, a tárgyidőszakot követő 20. napokon benyújtotta az adóhatósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában