környezettudatosság

2019.09.12. 16:00

Takarékosság: hat település rendőrségén építenek napelem-rendszert

Várhatóan évi 229 ezer kilowattóra hozammal számol a megyei rendőr-főkapitányság a hat település rendőrségén történő beruházással.

F. M.

Forrás: Shutterstock.com

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság úgy nevezett fotovoltaikus, azaz napelemmel működő villanyrendszert épít ki hat rendőrségi épületében. A villamos energiaellátás így a következő évtől már energiahatékony, napelemmel működő lesz majd a rendőrség Tatabánya, Szanatórium úti épületében, az Esztergomi, Komáromi, Dorogi, Oroszlányi Rendőrkapitányságon, valamint a Nyergesújfalui Rendőrőrsön.

Hogyan működik?

Az épületre szerelt napelemtáblák soros és párhuzamos kapcsolásával állítható elő az áramátalakító (inverter) szükséges bemeneti feszültsége. Az inverter a napelemek által szolgáltatott egyenáramú energiából a hálózati feszültségnek megfelelő nagyságú és frekvenciájú váltakozó áramú energiát állít elő. Az 1 kilowatt teljesítményű napelemes rendszer által szolgáltatott villamos energia körülbelül 1000-1100 kilowattóra évente.

Racsné Galambos Grétától, a megyei főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, hogy a projekt a Környezet és Energiahatékonységi Operatív Program részeként valósul meg, várhatóan még idén decemberben. A szóvivő hozzátette, hogy a beruházással megvalósuló, a háztartási kiserőmű kategóriába eső rendszerek hozama várhatóan, a hat épületet összesítve körülbelül 229 ezer kilowattóra lesz évente. Mint megtudtuk, a beruházás végi tesztüzemmel dől el: mekkora felhasználásra is elég ez a hozam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában