ítélet

2019.09.18. 07:51

38,5 évet kaptak az M1-esen fuvarozó embercsempészek

Közel 40 év börtönbüntetést kapott az az öt embercsempész, akik legkevesebb 99 illegális bevándorlót szállított a bűnszervezet Budapestről Passauba.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot 2015. december 23. napján, amely miatt folyó eljárás során a bíróság szeptember 11-én hirdetett elsőfokú ítéletet.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság valamennyi vádlottat bűnösnek mondta ki az ellenük emelt vádban. A bíróság egy vádlottat 10 év, két vádlottat 9-9 év, egy vádlottat 6 év, egy vádlottat 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélt. A bíróság vagyonelkobzásról is rendelkezett. A bűnszervezet létrehozójával szemben 3 millió forint, a bűnszervezet másik működtetőjével szemben 240 ezer forint, egy sofőrrel szemben 200 ezer forint, másik sofőrrel szemben 420 ezer forint, a harmadik sofőrrel szemben pedig 35 ezer forintban határozta meg ennek összegét. Az embercsempészek bizonyíthatóan a vagyonelkobzás mértékének megfelelő összegű haszonra tettek szert akcióikkal.

Az ügyészség az ítéletet négy vádlott vonatkozásában tudomásul vette, ugyanakkor az egyik vádlott esetében fellebbezését nyújtotta be. Az ő esetében súlyosbítás kért, ugyanis a szóban forgó férfi visszaesőnek minősül, így a terhére 10 év szabadságvesztést javasol az ügyészség.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyésztől megtudtuk, hogy az egyik férfi olyan bűnelkövetői csoportot hozott létre és működtetett 2015. január 15-ig, amelynek célja az volt, hogy Magyarországon illegálisan lévő harmadik országbeli személyeket rendszeres haszonszerzésre törekedve juttassanak ki Németországba. A bűnszervezet másik tagja feladata az volt, hogy sofőröket szervezzen be, illetve bérlés révén a gépjárműveket a szállításhoz biztosítsa. Ez a két férfi a sofőröknek a sikeres szállítás befejezése után különböző összegeket adott át. A migránsokat Budapesten vette fel további három gyanúsított a bérelt gépjárművekbe. A szállítás során a vádlottak felvezető gépjárművel biztosították a szállítást, ennek során mobiltelefonon tartották a kapcsolatot.

A vádirat szerint az embercsempészek 2014. augusztus 25-e és 2015. január 6-a között a 12 szállítás során legkevesebb 99 fő migránst szállítottak Budapestről Passauba. Az utolsó szállításnál az embercsempészek 2015. január 14-én az M1-esen autópályán gyanús körülményeket észlelve a tíz migránst szállító kisbusszal visszafordultak Budapestre. Egy vádlott 2015. július 22-én és 23-án összesen hét migráns személynek nyújtott segítséget a magyar-osztrák határ engedély nélküli átlépéséhez, a második esetnél a nyomozó hatóság a férfit elfogta, aki ekkor személyazonosságának igazolására a testvére adataival kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint a testvére adatait, ám az elkövető fényképét tartalmazó személyi igazolványt adott át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában