valótlan bejelentés

2019.09.06. 13:08

Betörést imitált a bársonyosi férfi, hogy a kártérítésből pénzhez jusson

Vádat emeltek a betörést imitáló bársonyosi férfi ellen, aki a rendőrségen és a biztosítónál is jelentette az esetet, hogy kártérítésként pénzhez juthasson.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komáromi Járási Ügyészség a hatóság félrevezetésének vétsége és kisebb kárt okozó csalás vétségének kísérlete miatt emelt vádat azzal a bársonyosi férfival szemben, aki a biztosítóhoz valótlan kárbejelentést tett, továbbá a rendőrségen is hamis feljelentést tett arra vonatkozóan, hogy a szőlőházába betörtek.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes sajtószovivőjétől megtudtuk, hogy az ügyészség vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetésre ítélje.

A férfi 2018. szeptember 14-én tanúkihallgatása során a hatóságnak bevallotta bejelentése valótlanságát, mely alapján a nyomozó hatóság 2018. október 24-én a lopás bűntette miatt indított büntetőeljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A csaló 2018. februártól bársonyosi szőlőházban élt, amelyre 2018. március 27-én vagyonbiztosítási szerződést kötött. A férfi a kedvezőtlen anyagi körülményei miatt elhatározta, hogy a szőlőházába betörés miatt a biztosítóhoz valótlan kárbejelentést tesz, hogy a biztosító által fizetett pénzből jogtalan vagyoni haszonhoz jusson.

2018. augusztus 7-én a szőlőházának bejárati ajtajáról a lakatot leverte és eltüntette, ezzel azt a látszatot akarta kelteni, hogy a szőlőházba ismeretlen tettesek törtek be. A férfi ezt követően 2018. augusztus 7-én éjszaka a 112-es segély hívószámon felhívta a rendőrség központi ügyeletét, és azt a valótlan bejelentést tette, hogy a szőlőházába az éjszaka folyamán betörtek.

A valótlan bejelentés alapján a rendőrök a helyszínre mentek, a férfit a betörésről meghallgatták, majd a nyomozó hatóság szemlét tartott. Ezt követően feljelentést is tett azzal a valótlan állítással, hogy ismeretlen tettesek 2018. augusztus 7-én 23 óra és 23 óra 10 perc között a pinceházába a lakat lefeszítésével betörtek és onnan 3 darab láncfűrészt és 1 darab fűkaszát loptak el.

2018. augusztus 14. napján a biztosító telefonos ügyfélszolgálatához is kárbejelentést tett a szőlőházába történt betörésről. A bejelentést követően a biztosító kárszakértője 2018. augusztus 15-én a bársonyosi szőlőháznál helyszíni szemlét tartott.

A kárszakértő megállapította, hogy az épület védettsége nem volt megfelelő, mert nem érte el a biztosító által előírt minimális mechanikai védelmi szintet, így az kártérítést nem fizetett. A lopási kár pozitív elbírálása esetén összesen 352 ezer 800 forint kártérítést kapott volna a csaló férfi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában