tanulságos

2019.05.11. 11:30

Példamutató történet Dorogról: mentőt hívtak a földön fekvő férfihez

Vannak, akik legyintenek, ha az utcán fekvő embert látnak. Szerencsére Dorogon nem ez történt.

Kemma.hu

Vannak, akik legyintenek, ha az utcán fekvő embert látnak. Szerencsére Dorogon nem ez történt.

Forrás: OMSZ

A rendőrségre május 10-én kora délután érkezett a bejelentés, miszerint Dorogon egy férfi magatehetetlenül fekszik az utcán. A járőrök azonnal a megadott címre siettek, ahol megtalálták a bejelentésben szereplő férfit, aki ekkor már magához tért.

Elmondta az egyenruhásoknak, hogy a járdán sétált, amikor rosszul lett, és elvesztette az eszméletét. A rendőrök értesítették a mentőszolgálat munkatársait, akik kórházba vitték az 55 éves tokodi férfit.

Ne menjünk tovább közönyösen!

Ha az utcán rosszul lévő, tántorgó, netalántán már a földön fekvő vagy eszméletlen embert lát, ne hagyja magára, nézze meg, hogy van, mi történt vele, és szükség esetén hívjon segítséget a 112-es segélyhívón! Ahogy arról a mentőszolgálat Hősképzésének elindulásakor beszámoltunk, először meg kell próbálni megszólítani a bajba jutottat, és ha nem reagál, azonnal ellenőrizni: lélegzik-e. Ha fülünket az orrához tesszük, egyrészt érezhetjük, hogy vesz-e levegőt, másrészt a mellkasán is látjuk, hogy vesz-e levegőt.

Szintén nagy segítség lehet a bajban a Szív City applikáció. Az okostelefonos app riasztást küld a felhasználóknak, ha a közelükben, közterületen lett rosszul valaki. Ezért is fontos mihamarabb segítséget kérni, hiszen a riasztási lánc csak akkor tud elindulni, ha bejelentés érkezik egy rosszullétről, vagy arról, hogy valakinek újraélesztésre van szüksége. Hogy milyen fontos is az időben elkezdett újraélesztés, azt egy közelmúltbeli bábolnai eset példázza jól: egy fodrászüzletben lett rosszul egy 50 év körüli asszony, akinek újraélesztését a mentésirányító utasításait követve kezdte meg a bejelentő.

Törvényt is sért, aki nem segít

A BTK szerint az, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő segítségnyújtás elmulasztása miatt. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha meghal a bajban lévő ember, ám életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(Főoldali kép: Országos Mentőszolgálat)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában