második család

2019.05.12. 06:47

Az év tűzoltójává választották az oroszlányi lánglovagot kollégái

Hagyomány az oroszlányi lánglovagoknál, hogy titkos szavazással minden évben megválasztják Az év tűzoltóját. Tavalyi teljesítménye alapján Palotai Bence érdemelte ki a kitüntető címet, amit a napokban, a Szent Flórián-napi ünnepség után vehetett át. 24 órás szolgálata után beszélgettünk vele.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Wágner Zsanett

– Fárasztó műszakon van túl?

– Örülök, hogy nem volt különösebb jelentős esemény, nyugodt volt a szolgálat. Elvégre, kinek jó egy tűzeset?

– Mindig tűzoltó szeretett volna lenni?

– Középiskolás korom óta. Volt néhány szakmabeli ismerősöm, akik meséltek a lánglovagok változatos munkájáról, annak minden szépségéről. Érdekes történeteket hallottam tőlük. Akkor és ott, a sztorik által éreztem át igazán, mit is jelent az önzetlen segítségnyújtás és egy élet megmentése. Így hát beadtam az önéletrajzom az oroszlányi tűzoltóságra, ahonnan kis idő elteltével visszajeleztek. Szerencsémre megüresedett egy pozíció, és a kötelező tanfolyamok és vizsgák után, 2013. januárjától főállású vonulós tűzoltó lettem, később pedig a tűzoltóság támogatásával megszereztem a gépjárművezetői papírokat.

– Mik a térség prior-feladatai?

– Egyértelműen a tűzoltás, műszaki mentés és viharkárok. Városunk földrajzi adottságait és a lehetséges baleseti okokat tekintve szerencsés helyzetben vagyunk, nincs autópálya, nincs főút a közelben, tehát elenyésző esetben kell karambolokhoz vonulnunk. A működési területünk teljes egészében lefedi az Oroszlányi járás településeit. Mintegy 200 négyzetkilométer és több mint 25 ezer ember biztonságáért felelünk. Ide tartozik Bokod, Dad, Kecskéd és természetesen az egykori bányászváros. Előfordul, hogy Kömlődre, Környére, Tatabányára és a szomszédos Fejér megyébe, Pusztavámra is besegítünk.

– Elsősorban tavalyi munkája alapján díjazták. Eseménydús volt?

– Az elmúlt évben 220 káreseményt jeleztek. Egyebek mellett Kecskédre is riasztottak, ahol elektromos zárlat keletkezett egy pincében. Az alagsorból „ömlött” a füst, és ez nagyon megnehezítette a tájékozódást. Végül sikerült kihozni két gázpalackot és megfékezni a lángokat. Könnyebbség számunkra a tavaly rendszerbe állított MAN típusú fecskendő, ami nagyteljesítményű és nehézkategóriás jármű, 4500 liter vízzel. A másik „csak” 3800 litert bír el.

– Váratlanul érte az elismerés?

– Nagyon. Szeretem a tőlem elvárható legjobb teljesítményt nyújtani, bizonyára az igyekezetem volt értékelendő a parancsnok, a köztestület és a kollégáim számára. Hatalmas megtiszteltetés, hogy kollégáim, a vonulós állomány tagjai szavaztak bizalmat az Év tűzoltója címmel. Ennél nagyobb elismerés nem is érheti az embert. Változatlanul a legjobb tudásom szerint és becsületesen végzem a munkám a továbbiakban is. Mindez a családom és a párom támogatása nélkül nem sikerülne.

– Az év egyharmadában tűzoltó. Mivel tölti szabadidejét?

– Egy-két nap szünet után már hiányzik a tűzoltóság, mintha egy második családom is lenne. Amikor időm engedi, szívesen kimegyek az erdőbe. A természet közelsége mindig feltölt. Ezenkívül vadászom és gyakran horgászom. Legnagyobb fogásom egy 18 kilogrammos tükörponty volt.

Laktanya-felújítás, fecskendőjavítás

Palotai Bence arról is beszélt, hogy Oroszlányban is önkormányzati fenntartású tűzoltóság működik. Vallja, a hivatásosokhoz hasonlóan, itt is működik minden. A fő különbség csak a fenntartó „személyében” van.

– A főállású tűzoltók havonta 10-11 alkalommal adnak 24 órás szolgálatot. Mivel a részükre előírt 8 perces vonulási idő otthoni készenléttel nem biztosítható, a tűzoltók a szolgálati időt a laktanyában töltik. Ilyen módon a riasztási idő, vagyis amely alatt a laktanyát el kell hagyni – két perc – mondta Palotai Bence.

Megtudtuk, a BM OKF által kiírt eszközbeszerzési pályázat eredményeként csaknem 4 milliós értékben kapnak új eszközöket az oroszlányi lánglovagok, melyek nagymértékben javítják felszereléseik minőségét. Ezenkívül egy másik pályázat keretében laktanya-felújítás és a Renault fecskendő javítása várható, illetve feszítővágóra lenne nagy szükség és úszószivattyúra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában