előkészítő ülés

2019.03.13. 14:00

Elítélték az oroszlányi uzsorás házaspárt

Az ötletgazda férj fellebbezett, felesége elfogadta a március 13-án született ítéletet. A házaspár száz százalékos kamatra adott uzsorakölcsönöket.

Sz. A.

Száz százalékos kamatra adott uzsorakölcsön az oroszlányi házaspár több hajléktalannak, egyik adósuk pedig miattuk, a kölcsöntörlesztés miatt került az utcára.

Forrás: Shutterstock

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk: eredményes volt az ügyészi indítvány az oroszlányi uzsorás házaspár ügyében, így a március 13-i előkészítő ülésen ítélet is született, miután a sok tagadás után beismerte tettét a férfi és a nő. Az elsőrendű vádlott férj 2,5 év börtönbüntetést kapott, valamint 3 évre eltiltották a közügyektől, míg neje 2,5 évet kapott, 5 évre felfüggesztve, valamint pártfogó felügyeletet is elrendeltek esetében. Emellett mindkettejüket 173 ezer 400 forint vagyonelkobzásra is ítélték. Az ítélet az asszony esetében jogerőre is emelkedett, a férj viszont enyhítését fellebbezett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ügyészség a vádlottakat 3 rendbeli üzletszerűen elkövetett uzsora bűntettével, 1 rendbeli uzsora bűntettével vádolta. Egyik áldozatuknak olyannyira a nyakára jártak, hogy amikor megérkezett a járadéka, a Családok Átmeneti Otthona vagy a posta épülete előtt várták, és a kölcsön dupláját elvették tőle. Később még meghatalmazást is írattak vele, és így a feleség vette fel a neki járó szociális juttatást a postán.

Egy hajléktalan is áldozatul esett nekik, ő biztosítékként adta át nekik a bankkártyáját. 19 ezer forint munkabérét így a pár vette fel. Az egyik kerekesszékkel közlekedő adósuktól ötször vették el a nyugdíját, aztán vele is írattak alá olyan papírt, hogy a feleség vehesse fel a nyugdíját a postán. Egy következő áldozatuknak is elvették a nyugdíját, őt olyannyira a tönk szélére sodorva, hogy az uzsorakölcsönök törlesztése miatt nem tudta tovább fizetni az albérletét, és hajléktalanszállóra került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában