nyomozás

2019.03.26. 20:00

8 évet is kaphat a tolvaj, aki ellopta a vértesszőlősi robbanótestet

Még mindig keresik a rendőrök a tettest, aki a vértesszőlősi szántóföldről múlt héten eltulajdonított egy robbanótestet a tűzszerészek kiérkezése előtt. Utánajártunk, mit tehetünk, ha ilyen veszélyes anyagot találunk, és milyen büntetésre számíthat az, aki ellop egy ilyen robbanószert.

Benke K.

Vértesszőlősön a múzeum feletti területen találtak rá a robbanótestre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy robbanótestet találtak a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Kiállítóhelye feletti szántóföldön. A robbanótestet aztán elkerítették egy rendőrségi kordonnal, ám a tűzszerészek kiérkezése előtt ellopta valaki. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás robbanószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt. Emlékezetes, hogy tavaly már történt hasonló eset, akkor Dömös mellől loptak el egy Dunában talált gránátot.

Az esetek kapcsán annak jártunk utána, hogy mi a teendő, ha veszélyes robbantószert találunk, és milyen következményei lehetnek annak, ha az illetéktelenek kezébe jut.

Akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel is büntethetik

A rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés a törvény alapján akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ide tartozik minden olyan tevékenység, amely a robbanóanyag vagy robbantószer engedély nélkül végzett készítésével, megszerzésével, tartásával vagy forgalomba hozatalával kapcsolatos. Továbbá a törvény az engedéllyel nem rendelkező személynek való átadást is bünteti.

Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben valaki robbantószert, robbanóanyagot talál, haladéktalanul hívja a központi segélyhívó 112-es telefonszámát. Semmiképp ne érintkezzen a megtaláló a veszélyes anyaggal, ha lehetősége van, ne menjen a közelébe. Ne próbálja mozgatni, felemelni, megérinteni vagy elszállítani, mert az akár súlyos következményekkel, esetleges robbanással is járhat – tette hozzá Gányai Balázs.

A bejelentést követően további teendőnk nincs – tudtuk meg Káli Sándor, tűzoltó alezredestől, a katasztrófavédelem helyettes sajtószóvivőjétől. Innentől a kiérkező rendőröké és tűzszerészeké a terep.

Az esetet külső környezeti tényezőket figyelembe véve kategorizálják, és ez alapján döntenek a további teendőkről. A robbanóképes anyagokat a helyszínen szerelik szét, vagy szakszerűen elszállítják. B kategóriás minősítés esetén rendőrségi kordonnal veszik körbe, majd 30 napon belül a tűzszerész szolgálat szállítja el.

Indokolt esetben a helyi lakosságot is evakuálják, mint ahogyan azt a budafoki esetnél is tették a napokban, ahol egy egy tonnás második világháborús bombát emeltek ki a Dunából. Ilyen esetben a katasztrófavédelem lakosságvédelmi feladatokat lát el, tájékoztatja az ott lakókat, megszervezi az esetleges kimenekítést, és ideiglenes befogadóhelyekre szállítja az érintetteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában