száraz idő

2019.02.27. 17:04

Több helyen ég az avar Esztergom környékén, a tűzoltók nagy erőkkel oltják

A száraz, szeles idő kedves a tűz terjedésének,. Így történt ez Kesztölc, Csolnok és Nagysáp külterületein is, ahol nagy területen gyulladt ki a száraz fű és avar. A külterületi tűzgyújtásért pénzbírság is járhat.

F. M.

Fotó: Nyergesújfalui Katasztrófavédelmi Őrs

Esztergom környékén minden évben gyakoriak a szabadtéri tüzek. Legutóbb Nagysáp külterületén tizenöt hektárnyi területen gyulladt ki a száraz fű és az avar február 27-én.

Azonban a probléma február 26-án Csolnokon is felütötte a fejét. Több helyen is lángra kapott az aljnövényzet, illetve a nádas a településen, a XII-es aknánál levő tó környékén, számol be a Csolnoki Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület a közösségi oldalán. A közlemény szerint a délutáni órák után este sem volt megállás, ugyanis épphogy eloltották az egységek az egyik tüzet, már mehettek a következő helyszínre, hiszen újra lángra gyúlt egy teljesen más terület. A legutolsó tűzeset 23:12-kor volt a buszfordulónál. Ezt követően egész hajnalban, óránként kivonultak a helyszínre és ellenőrizték a terepet a tűzoltók.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Kesztölc külterületén másnap, február 27-én gyulladt ki az avar. A helyi önkéntes tűzoltók mellett az esztergomi, a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, illetve Tatabányáról is ment egy autó. A helyszínre sietett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. Az egységek egy másfél hektáros területen kezdték el oltani a tüzet, amelynek oldalirányú terjedését megakadályozták.

Ahogy Káli Sándortól a megyei katasztrófavédelem helyettes szóvivőjétől megtudtuk, az év ebben a szakaszában szinte minden évben történnek hasonló esetek Esztergom környékén.

A száraz fű és avar, valamint a száraz, szeles idő kedvez a legkisebb tűz terjedésének is. A tüzet általában gondatlanság és emberi mulasztás okozza.

Elég egy eldobott cigarettacsikk is ahhoz, hogy az aljnövényzet hamar lángra kapjon, és nagyobb területre terjedjen a tűz. Szerencsére ezek a területek messze vannak a településektől, műépítményektől, ingatlanoktól, így sikerül megfékezni az avartüzet azelőtt, mielőtt másban kárt tenne.

Káli Sándor kiemelte, hogy a települések külterületén tilos a tűzgyújtás. Aki a szabályt megszegi és rajtakapják, azt tűzvédelmi bírsággal sújthatják, ami 60 ezer forinttól kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában