digitális bűnözés

2019.02.25. 11:30

Feltört egy online fiókot, és áldozata kontójára vásárolt a férfi

A budapesti férfi egy hackertől szerezte meg áldozata online fiókjának belépési kódjait. A felhasználó mentett bankkártya adataival vásárolgatott a neten.

Kemma.hu

A Tatabányai Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt bíróság elé állította azt a budapesti férfit, aki jogtalanul megszerezte egy felhasználó nevét és jelszavát, majd a sértett profiljába belépve a sértett bankszámláját megterhelve vásárolt.

A bűncselekmény elkövetését beismerő elkövetőt az ügyészség bíróság elé állította. A Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványa alapján a vádlottat 150 000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság ítéletét az ügyész, vádlott és védő tudomásul vette, így az jogerős.

Dr. Reszl Ildikó, a megyei ügyészség főügyésze elmondta, hogy az elkövető január elején egy hackertől virtuális valutáért megvásárolta a sértett felhasználó nevét és jelszavát, amellyel egy ruházati termékeket árusító webáruház honlapján január 14. napján a sértett profiljába belépett. A férfi a felhasználói fiókban rögzített bankkártya adatok jogosulatlan megadásával vásárolt.

A vádlott által végrehajtott tranzakciók eredményként január 21-én a sértett folyószámlájáról 204 318 forintot költött el. A sértett a banknál reklamált, ezért a jogtalanul lehívott összeg jóváírásra került, azaz visszautalták, ily módon a sértett kára teljes mértékben megtérült.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában