gyorsabb ítélet

2018.05.10. 06:58

Hamarosan rövidebbek lehetnek a büntető eljárások

Új büntető eljárási rend lép életbe 2018. július 1-től. Az új Büntetőeljárási kódex szakszerű alkalmazására felkészítő kétszer három napos szakmai képzésen a megye büntető ügyszakos bírái, titkárai, fogalmazói, valamint meghívott vendégként a megyei ügyészség és a megyei ügyvédi kamara képviselői vesznek részt.

Goletz-Deák Viktória

Az ú eljárási rend képzései már megkezdődtek

Az Országgyűlés 2017 júniusában fogadta el az új büntetőeljárási kódexet. A korábbinál terjedelmesebb, összesen 879 paragrafusból álló törvény 2018. július 1-jén lép hatályba. A bírósági dolgozók egy 1435 oldalnyi változásokra koncentráló, gyakorlati problémákra fókuszáló tananyagból tudnak felkészülni. Az átállást segíti az az országos képzéssorozat, ahol a megye bíráinak tartott előadásokon van lehetőség tisztázni a felmerülő kérdéseket. A keddi képzést dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke nyitotta meg.

Az ú eljárási rend képzései már megkezdődtek

– Maguk az eljárási szerepek fognak megváltozni, ez sokkal nagyobb felelősséget telepít mind a bírákra, mind az ügyészekre és az eljáró ügyvédekre – magyarázta az elnök, aki szerint egy sokkal racionálisabb eljárásrend lesz, ami bár a több évtizedes gyakorlaton változtatni fog, de az ügyfeleknek egy könnyebb, és egyszerűbb eljárást ad.

– Gazdaságosabbak és rövidebbek lehetnek a büntető eljárások, úgy hogy közben az alkotmányos garanciák megmaradjanak – vélekedett dr. Csorba Zsolt Ödön. A bíráknak egy tesztet kell majd kitölteniük az új eljárási rendről, de igazából csak július 1. után, a tárgyalóteremben fog kiderülni, mennyire sikerült elsajátítani az új szabályozást. Dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék kollégiumvezetője szerint az átmenet biztos hónapokig fog tartani.

– Az új büntető eljárási rendben rengeteg apróbb és nagyobb változás szerepel. Ebből következik, hogy július elsejétől nem lehet sem a nyomozás során, sem az ügyészi szakban, az ítélkezésben, vagy éppen a védői munka során a régi jogszabályokat megszokásból alkalmazni. Ha az alkalmazott jogszabályok megváltoztak, és azokat nem megfelelően alkalmazzuk, az ügyben folytatott cselekmény már nem szolgálhat megfelelő módon az eljárás alapjául. Nem lehet az eljárásra kiható döntésnek az alapja – szögezte le a bíró.

Az új kódex többek között bevezeti a gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények kategóriáját. lyen lehet például a bennfentes kereskedelem, vagy a piramisjáték szervezése. Az óvadékokat is máshogy fogják ezután kezelni.

A jövőben a vádlott nem csupán akkor veszti el az óvadékot, ha nem jelenik meg az eljáráson, hanem bármilyen magatartási szabály megszegése miatt. Példaként, ha a kijelölt lakását a tiltás ellenére elhagyja, bizonyítékokat próbál meg eltüntetni vagy újabb bűncselekményt követ el.

De például a teljes ügymenet alatt lehetősége lesz a vádlottnak, hogy a kedvezőbb elbírálás fejében beismerje a bűncselekmény elkövetését. Az ügyész, a vádlott és a védő a nyomozási szakban a bíróságtól függetlenül formális egyezséget köthet a bűnösség beismeréséről. A bíróság ekkor az egyezség törvényességét vizsgálhatja, annak tartalmát nem változtathatja meg, az egyezséget jóváhagyja, vagy elutasítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában