rafinált tolvajok

2018.05.05. 06:55

Biciklilopások Tatán: így védhetjük meg a kerékpárunkat

Talán nincs is olyan ember, akinek legalább egy ismerősétől ne lopták volna el már a kerékpárját. Tatán például az elmúlt másfél hétben kettő bicajt lovasítottak meg. Egyiket a tóvárosi, a másikat a nagy vasútállomásról. Előzőt tulajdonosa a közösségi média segítségével próbálja megtalálni.

Goletz-Deák Viktória

Asztalos Adri három évig gyűjtött, hogy megvehesse a kinézett biciklit. Most a médiához fordult, hátha megkerül az ellopott jármű

Asztalos Adri három évig gyűjtött, hogy megvehesse a kinézett biciklit. Munkába járását könnyítette meg, minden reggel a tatai kis vasútállomásra tekert ki vele. Azonban alig két hétig élvezhette kerékpárja előnyeit, a vonatról leszállva ugyanis hűlt helyét találta.

– Mindig a pénztár ablaka előtti tárolóba kötöttem ki. A hátsó kerekénél és a nyereg alatti váznál fogva kulccsal nyitható, egy centi vastag lánccal rögzítettem. Úgy gondoltam, biztonságban lesz – mondta szomorúan Adri, akinek kerékpárján volt alvázszám, de eddig nem sikerült nyomára akadni.

Asztalos Adri három évig gyűjtött, hogy megvehesse a kinézett biciklit. Most a médiához fordult, hátha megkerül az ellopott jármű

Lászlónak tavaly év végén a munkahelye elől tűnt el a biciklije. – Egy lezárt ipari terület kerékpártárolójába raktam le. Sok másik bicikli is volt ott, és kamera is figyelte a helyet. Ezek hamis biztonságérzetet adtak. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a tároló kialakítása miatt csak a könnyen elérhető első kerekét rögzítettem. Munka után azonban hiába kerestem, csak az első kerekét találtam – mondta G. László. aki azóta vett egy teljesen új kerékpárt, aminek azonban egy kilométer tekerés után a kormány alatt eltört a váza.

Magyarországon több mint tízezer kerékpárt lopnak el évente, megyénkben átlagosan száz, ötvenezer forintnál nagyobb értékű drótszamárnak veszik nyoma. Nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője szerint a lopás megelőzése a legfontosabb.

– Fontos, hogy megfelelő vastagságú, erős, biztonságos lakatú lánccal rögzítsék a kerékpárt. Egy erővágóval ugyanis bármit el tudnak vágni, csak lassítani lehet a tolvajokat – mondta Csonkáné Huszár Anita rendőr alezredes. – Legjobb, ha jól látható, forgalmas helyen hagyják a biciklit. A nyereg alatti vázat és a hátsó kereket egyaránt rögzítsék olyan tárgyhoz, amin nem lehet átemelni. Volt, hogy a közlekedési táblát leszerelték, az oszlopon pedig átemelték a hozzá rögzített kerékpárt – jegyezte meg az alezredes.

Megoldás lehet a biztosítás

Már van külön kerékpárlopásra kifejlesztett biztosítás is, itt értéktől függően választható különböző értékű csomag. Az éves díj 4 ezer forinttól egészen 12 ezer forintig terjedhet, ez 50, illetve 250 ezer forint közötti kárértéket jelenthet. Azonban a kifizetést szigorú feltételekhez kötik. Többek között csak eredeti számla felmutatása esetén jár a kártérítés. Akkor se fizet, ha több mint 10 órán keresztül, vagy este volt kikötve lopáskor a kerékpár. De az se mindegy mivel és mihez volt rögzítve.

Egyes lakásbiztosítások ingóság része is tartalmazza már a kerékpárlopást. Itt a kötvényben külön kell meghatározni a bicikli értékét, ami általában maximum 150 ezer lehet. Viszont általában csak akkor, ha a lakásból vagy a lakáshoz tartozó, megfelelően lezárt tárolóból lopják el.

Ha bejelentenek egy biciklilopást, kiadják rá a tárgykörözést, és a járőrök megkapják a leírását. Gyanú esetén igazoltathatják a kerékpárost.

– Nagyon nehéz egy biciklit azonosítani. Átfesthetik, szétszedhetik, vagy akár egy másik városban is eladhatják. Létezik többféle azonosítási lehetőség, mint a gravírozás, mikrojelzéssel ellátott festék, vagy akár a GPS-jeladó. A rendőrség a kerékpárlopások megelőzése érdekében indította a Bikesafe-programot. A kistelepüléseken ingyenesen regisztrálják a rendszerbe a bicikliket, vagy a tulajdonos maga is rögzítheti a kerékpárja adatait a www.bikesafe.hu weboldalon – tanácsolta az alezredes, ugyanis a fényképpel, vázszámmal, a tulajdonos adataival rögzített kerékpárokat könnyebb később azonosítani. Június 4–7. között a bűnmegelőzési alosztály mobil bűnmegelőzési centrummal ad majd vagyonvédelmi tanácsokat az érdeklődőknek a megye városaiban. Itt is lesz mód a kerékpárok regisztrálására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában