holttér

2018.05.13. 11:30

Egy egész óvodás csoport is láthatatlanná válhat a kamionosoknak

Az abszolút holttérrel nem csak a kamionsofőröknek kell számolniuk, de mindenki másnak is a kamionok körül.

Goletz-Deák Viktória

Az abszolút holttérrel nem csak a kamionsofőröknek kell számolniuk, de mindenki másnak is a kamionok körül.

Forrás: shutterstock

A kamionok holtterében „láthatatlanná válhat” több személyautó, húsz motoros, harminc biciklista, egy kisbusz, de akár egy a kamion előtt, a zebrán áthaladó óvodáscsoport is.

A közlekedés során ezzel nem csupán a kamionsofőröknek kell tisztában lenniük. Az autósoknak, motorosoknak, bringásoknak és a gyalogosoknak is körültekintően kell közlekedniük az akár 40 tonna össztömegű szerelvények közelében. Ezt azonban nem mindenki tudja. A logisztikai vállalatok és civil szervezetek közösen igyekeznek erre felhívni a figyelmet, a Közlekedési Kultúra Napján is. Tóth Csaba, a Trans-Sped Csoport fuvarozási igazgatója a kamionok holtterére figyelmeztetett.

– Egy átlagos kamionnal kapcsolatban kétféle holttérről beszélhetünk. Vannak olyan területek, melyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat, akad azonban egy olyan sáv is, melyre semmilyen rálátása nincs. Ezt nevezzük abszolút holttérnek – magyarázta a szakember.

Azt is megtudtuk, hogy a vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy a sofőrök egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni. Ezért egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret.

De hol is vagyunk láthatatlanok a kamion vezetőjének?

– A szerelvény mögött, valamint a kamion sofőrfülkéje előtt egy sávban abszolút holttér alakul ki. Ez egy olyan terület, amit egyáltalán nem lát a gépjármű-vezető. A terület mérete függ a kamion kialakításától, a sofőr magasságától, üléspozíciójától, így ez minden esetben más.

Egyszerűen ellenőrizhető azonban: ha látjuk a sofőr arcát vagy mellette haladva, vagy a kamionos tükrében, ez azt jelenti, hogy ő is láthat minket. Ha nem látjuk a sofőr arcát, akkor viszont teljesen biztos, hogy ő sem lát minket

– tanácsolta a fuvarozási igazgató, aki szerint ez a fajta tudás is a közlekedési kultúra része, mely hazánkban még gyerekcipőben jár.

A Közlekedési Kultúra Napja ebből a felismerésből született és május 11-én, az ország több pontján szerveznek rendezvényeket.

(Borítókép: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában