vallomások

2017.10.11. 14:31

V. György szerint a nagybátyja addig rugdosta Margit nénit, amíg el nem hallgatott

V. György, a brutális tatabányai rablógyilkosság egyik gyanúsítottja nápolyit és kekszet vásárolt a 87 éves néni pénzéből, és a nagybátyjára is vallott.

kemma.hu

Fotó: Hagymási Bence

Újabb részletek láttak napvilágot a 87 éves tatabányai asszony kegyetlen meggyilkolásáról. Az ügyben előzetes letartóztatásban lévő két férfi, a 19 éves V. György és V. Károly által elmondottak eddig sem egyeztek, ám a fiatalabb vádlott nemrég módosította vallomását: eszerint V. Károly nem csak egyszerű felbujtó, hanem sokkal nagyobb szerepe lehetett a néni halálában, mint korábban feltételezték.

A fiú ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt nyomoznak, míg nagybátyjának, Károlynak – egyelőre – felbujtóként elkövetett rablás miatt kell felelnie. Ám ha V. György vallomása igaznak bizonyul, átminősítik az eljárást. Az elkövetők a tatabányai járásbíróság határozata értelmében október 5. óta előzetes letartóztatásban vannak.

Október 1-jén 9 óra körül egy arra járó férfi hallotta meg a 87 éves tatabányai Margit néni nyöszörgését, akit brutálisan bántalmaztak saját otthonában, és két nappal később életét vesztette a kórházban. A járókelő átment a szomszéd házba, mert tudta, hogy a lakónak van kulcsa az áldozathoz. Az idős nőre a kertbe lépve találtak rá, vérző fejjel feküdt a földön. Azonnal hívták a mentőket, akik rögtön látták: a sérüléseit nem okozhatta esés, ezért értesítették a rendőrséget – írja a Zsaru Magazin nyomán a 24.hu.

A néni szomszédja a rendőröknek elmondta, hogy aznap 8 órakor volt a nyugdíjasnál, hogy elvigye neki a boltban vásárolt árukat. A visszajárót betette az asszony tárcájába. Mint visszaemlékezett, a bukszában látott egy ötezres bankjegyet, amit viszont a rendőrök már nem találtak ott. A helyszínelők a konyha falán vérfoltokra lettek figyelmesek, a földön egy sörösüveg nyakát, a szemetesben pedig üvegszilánkokat találtak.

Borzalmas kínokat élhetett át a néni

A 87 éves asszony a támadást követő második napon, október 3-án vesztette életét a tatabányai kórházban. Sérülései az elkövetők kegyetlenségét mutatják: legalább tíz ütést mértek a fejére és a felsőtestére, orr- és állkapocscsonttörést, valamint sorozatos bordatörést szenvedett. Arra a kérdésre, hogy mi válthatta ki ezt a brutalitást a két férfiból, klinikai szakpszichológus válaszolt.

A Zsaru Magazin információi szerint a rendőrök a környékbeliektől megtudták, hogy egy fiatalember önkényesen beköltözött a szemközti garázsba, de az idős asszony hagyta, hogy ott lakjon. Hiába keresték azonban a fiút, nem találták sehol. A közeli bolt eladója azt mondta a nyomozóknak, reggel járt náluk a fiú és nápolyit vett, a visszajárót pedig gálánsan otthagyta. Ezt furcsállották, a korábban meghallgatott tanúk ugyanis azt mondták, V. Györgynek nincs pénze. Egy másik ismerőse ráadásul azt állította, a fiatal drogot is akart vásárolni ezer forintért. Még aznap kiadták ellene a körözést.

A lap beszámolója szerint másnap a rendőrök észrevették a 19 éves V. Györgyöt a helyszín közelében. Próbált elfutni, de elkapták. Mivel ekkor még nem készült el az orvosi szakvélemény, rablás miatt hallgatták ki, amit be is ismert. Mint mondta, reggel elment Károlyhoz, a nagybátyjához, aki felajánlotta, hogy télen lakhat náluk, de fizetnie kell a szállásért. V. Györgynek azonban nem volt ennyi pénze. Állítása szerint nagybátyja tanácsolta, hogy szerezzen pénzt az idős asszonytól. A 42 éves férfi ugyanis nemrégiben vécét szerelt nála és kifigyelte, hol tartja a tárcáját.

A fiú állítja: nagybátyja vette rá

A fiú állítja: nem akarta kirabolni az áldozatot, de Károly addig győzködte, míg végül belement. A férfi azt javasolta, menjenek azonnal, mert reggel nem jár senki az utcán, sőt még azt is felajánlotta, hogy elkíséri és kintről figyel majd, cserébe felezik a zsákmányt. Amikor V. György elindult az ajtó felé, nagybátyja a távolból mutatta neki, hogy vigyen magával valamit, amivel megütheti az asszonyt. Így került hozzá a sörösüveg.

V. György vallomásában elmondta, a konyhába lépve kétszer megütötte az idős nőt a fején. A második csapásra az üveg összetört. A fiú ezután seprűt és lapátot ragadott, és összetakarította a szilánkokat. Hogy ezt miért tette, később sem tudta megmagyarázni. Ezután kivette a tárcából az ötezer forintot, és elviharzott. Nagybátyjától kétezer forintot kapott a zsákmányból, amiből kekszet vett, meg a már említett nápolyit.

A biztonsági kamera cáfolja V. Károlyt

Ezután elkapták a 42 éves férfit, Károlyt is. Ő még azt is tagadta, hogy egyáltalán 10 óra előtt elhagyta volna a házát. Ezt viszont cáfolta a bolt biztonsági kamerájának felvétele.

A fiú később módosított a vallomásán, és elmondta, hogy amíg ő a szilánkokat próbálta eltüntetni, a nyugdíjas segítségért kiabált. Ekkor nagybátyja berontott a házba, és ütlegelni, rugdosni kezdte az asszonyt, mindaddig, amíg el nem hallgatott, majd elmenekültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában