Hétvégi időjárás

2024.05.25. 07:54

Meglepetéseket tartogat a hétvégi időjárás - mondjuk, mire számíthattok!

Nyárias meleg és kemény zivatarok váltogatják egymást szombaton és vasárnap is.

Kemma.hu

Elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki Komárom-Esztergomra a heves zivatarok kialakulása miatt a Hungaromet szombatra. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, ám esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Szombaton a kezdetben felhős, párás részeken is naposra fordul az idő, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett legalább több órára mindenütt kisüt a nap. A reggeli, kora délelőtti órákban egy-egy intenzívebb záporból dörgés, villámlás jöhet. A déli óráktól estig főként a Dunántúl nyugati és északi felében egyre több zivatar alakul ki, amelyeket viharos széllökés (70-90 kilométer/óra), intenzív csapadék és kisméretű jég is kísérheti (2 centiméternél kisebb átmérőjű). A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton nagyrészt 24 és 28 fok között alakul.

Az esti órákban aztán fokozatosan elcsendesül az idő. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szombaton sok napsütésre számíthatunk, majd főleg a Dunántúlon törnek magasra a gomolyfelhők, és inkább itt törhet ki zivatar. A délkeleti szél megélénkül. 25 fok körüli nyárias meleg lesz.

Vasárnapra aztán csökken a felhőzet, a legtöbb helyen csak fátyolfelhők lesznek az égen. Ugyanakkor főleg délnyugaton, nyugaton több lehet a felhő, arrafelé további zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

A vasárnap folyamán sok napsütés valószínű, amellett, hogy fátyol- és képződő gomolyfelhőkkel is számoltunk kell. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is. A keleti, délkeleti szelet élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. Délutánra 23, 29 fokig melegszik fel a levegő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!