Időjárás

2024.05.19. 06:30

Kiadták a riasztást: heves zivatarok moshatják el a jó időt pünkösdvasárnap

Több órás napsütésre és nyárias meleg mellett veszélyes idő is lecsaphat ránk.

Kemma.hu

A Hungaromet nemrég kiadta az elsőfokú, sárga riasztást Komárom-Esztegomra a heves, veszélyes zivatarok lehetséges kialakulása miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat ilyenkor. Emellett az elsőfokú, sárga figyelmeztetés is érvényben van a megyére.

Forrás: met.hu

Mint írják, az éjszaka második felében délnyugat felől érkezett záporos csapadéktömb fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át. A kora reggeli órákban a Dunántúl keleti, illetve az ország középső részein, majd reggel, kora délelőtt inkább a Duna-Tisza közének északi területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet felhőszakadás (25-30 milliméter), viharos szél (60-90 kilométer/óra), jégeső (2 centiméter körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarnak (90 kilométer/óra széllökés, 2 centiméter jégátmérő, 30 milliméter lokális csapadék) is van esélye. Az esti, késő esti órákban keleten fokozatosan csökken a csapadékhajlam, majd nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!