Időjárás

2022.07.25. 20:08

Itt a lista: akkora volt az oroszlányi vihar, hogy bezárták a bányászati múzeumot

A harmadfokú hőségriadót felváltó nagy erejű szél miatt rövid időn belül több mint félszáz riasztást kaptak a lánglovagok a hét végén. Oroszlányt és környékét végképp nem kímélte az időjárás.

Szász Dalma Kitti

Forrás: MetFigyelő/Facebook

 Szombaton és vasárnap több mint harminc esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak Oroszlányban és környékén a hirtelen lecsapó viharral összefüggésben, míg a megye több pontján a tűzesetek miatt szólt a sziréna. Az oroszlany.hu arról is beszámolt, hogy a  Bányászati Múzeum technikai okok miatt bezárni kényszerült, ugyanis a vihar következtében több villanyoszlop is kidőlt, amelyek a múzeum áramellátását biztosították. A legfrissebb hírek szerint szerdán fognak kinyitni először. 

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, hogy több riasztás érkezett július 23-án délután szabadtéren keletkezett tűzesetekhez, így a tűzoltók hajnalban Komáromban, a Tesco áruház mögötti területen, délelőtt Tokodaltárón, a Géza utca melletti területen és Kisbéren, a Deák Ferenc utca mögötti területen fékezték meg a száraz aljnövényzet tüzét.

Oroszlányban és környékén a szombat délután hirtelen lecsapó zivatar miatt összesen huszonhárom káreseménynél volt tűzoltói beavatkozás. A viharos idő villanyvezetékeket szakított le, villanyoszlopokat döntött ki, fákat csavart ki, utakat tett járhatatlanná. A megye tűzoltói rövid időn belül  mintegy  ötven bejelentést kaptak és ebből 23 esetben avatkoztak be. Az Oroszlányból a Csákvár felé vezető utat és a Pusztavám felé vezető utat kidőlt fák zárták el. 

A Homoki utcából több bejelentés érkezett épületekre dőlt fákról, a Küsz utcában pedig több helyen villanyvezetékeket szakítottak le a lezuhanó ágak. Járművekre dőlt egy fa, vezetékek szakadtak le a Táncsics Mihály és a Petőfi Sándor utcákban. A viharkárok felszámolását Oroszlány önkormányzati tűzoltói valamint a környező települések önkéntes tűzoltói végezték. Személyi sérülés nem történt a viharkárok következtében.

A szóvívő hozzátette: a szombaton nagy erővel lecsapó vihar miatt még másnap is számos esetben keresték a tűzoltókat, hogy a viharkárokat felszámolják. Tatabánya külterületén a Síkvölgy felé vezető úton és Oroszlányban összesen öt helyszínen kellett beavatkozniuk a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak. Az egységek villanyvezetékekre, közutakra, járdákra dőlt fákat távolítottak el kézi erővel, láncfűrész segítségével, ezzel a forgalmi akadályt és a fák jelentette veszélyeztetést megszüntetve.

Tűzhöz is vonultak - Az aljnövényzet kapott lángra Sárisápon, a Dózsa György utcában és a környező domboldalon szombat este. A tűz körülbelül 45 hektáron pusztított, a lánglovagok négy órán keresztül oltották a gyorsan terjedő, nagy kiterjedésű tüzet. A lángok egy napelemparkot és házakat is veszélyeztettek. A tüzet a bajnai, a nyergesújfalui, az esztergomi hivatásos és a sárisápi önkéntes tűzoltók oltották el, hat vízsugárral, avaroltókkal és kéziszerszámokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!