Időjárás

2022.06.09. 15:17

Kiadták a másodfokú riasztást: felhőszakadás zúdul a megyére

Csütörtök délutánra a meteorológia Komárom-Esztergom megye több járására is kiadta a másodfokú riasztást a felhőszakadások miatt.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Egyre többfelé szakad az eső intenzíven a térségünkben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megye több járására is már másodfokú, narancssárga riasztást adott ki a felhőszakadások veszélye miatt.

Forrás: met.hu

A meteorológia prognózisa szerint, a legintenzívebb cellákat felhőszakadás (általában 25-40 milliméter, főként az ország középső, észak-déli sávjában és a többször ismétlődő cellaátvonulásokból akár több, mint 50 milliméter is), jégeső (általában 1-2 centiméter átmérő) és viharos (60-70 kilométer/óra, főként az északkeleti harmadban 80 kilométer/óra) széllökés is kísérhet.

A légkör az esti, késő esti órákban is aktív marad, a zivatartevékenység éjjel főleg a Dunántúlra és a déli megyékre koncentrálódik (a délutánihoz hasonló kísérőjelenségekkel). Még pénteken is szórványosan számíthatunk zivatarok kialakulására, előbb a dunántúli, majd a középső tájak és az Északi-középhegység felé vonul a zivataros csapadékzóna. Összességében legnagyobb számban a középső tájakon, legkisebb számban és eséllyel pedig a Tiszántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Péntek estére fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam. A zivatarok útját rövid idő alatt intenzív csapadék (általában több, mint 10-20 milliméter), szélerősödés (40-60 kilométer/óra), és jégeső kísérheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!