forróság

2021.07.07. 22:01

Rekkenő hőség, 40 fok: már a meteorológusok is kiadták a harmadfokú figyelmeztetést

A tartós hőség veszélye miatt az ország nagy részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kemma.hu

Forrás: met.hu

A köpönyeg.hu előrejelzései szerint csütörtököndélutánig szinte zavartalan lesz a napsütés, de délután a Dunántúlon már megjelennek a gomolyfelhők. Esetleg a nyugati tájakon fordulhat elő helyi zápor, vagy zivatar. Rekkenő hőség, szinte országos forróság lesz 34-40 fokos maximumokkal. A délkeleti szél megélénkül.

Az OMSZ szakemberei azt írják, csütörtökön a középhőmérséklet az ország nagyobb részén már a 29 Celsius-fok felett alakul. Emiatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére harmadfokú, a többi megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Fotó: met.hu

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön extrém, a többi régióban nagyon erős lesz az UV-B-sugárzás.

Az előrejelzés szerint csütörtökön hajnalban többnyire 15 és 23 fok között alakul a hőmérséklet, az alföldi homokpusztákon és az északi völgyekben lesz a hidegebb, míg a vízpartokon az enyhébb idő. Délután 33-39 fokig melegszik fel a levegő.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt is megjegyezte, hogy csütörtökön az esti óráktól kis eséllyel előfordulhat az ország nyugati, délnyugati felében heves zivatar.

Fontos tudni, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy azt megírtuk, Müller Cecília országos tisztifőorvos már szerdától, egészen péntek éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!