erősödő kapcsolat

2018.01.12. 14:09

Testvérvárosunkban él a bányamérnök aranymosó világbajnok

 A testvérvárosi kapcsolatokat mutatta be Bársony László, az OMBKE tatabányai elnöke a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban.

V. T.

Bársony László a testvérvárosi kapcsolatokról beszélt

Fotó: Dallos István

A találkozón az előadó érintette Selmecbánya helyét és szerepét a megyeszékhely külkapcsolati rendszerében: a vetített képes előadáson részletesen ismertette az új testvérváros, a 146 kilométerre fekvő Selmecbánya helytörténeti sajátosságait, hagyományait, amelyek a két bányászmúlttal rendelkező települést összekötik.

Bársony László a testvérvárosi kapcsolatokról beszélt
Fotós: Dallos István

Selmecbányát a nemesfémek bányászata tette ismertté már a római korban: a középkorban jobbára a német és szász bányászok tették világhírűvé a felvidéki várost. A bányászat öröksége ma sem múlt el nyomtalanul: a közeli Hodrusbányán ma is működik egy aranylelőhely, amelynek tulajdonosa, az egykori bányamérnök egyedülálló múzeumot is berendezett a településen.

Az agilis szervező ráadásul aranymosó világbajnok is: gyakran megfordul Amerikában. Ő az elnöke a Hodrusbányai Hagyományőrző Egyesületnek, amely már ettől az évtől több ponton is erősíti az együttműködést az OMBKE tatabányai szervezetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!