fontos információk

2018.01.25. 11:45

Idén már nekik is elkészíti adóbevallási tervezetét a NAV

A tavalyi mintegy 4 millióhoz képest egymillióval több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

kemma.hu

Idén egymillióval több adótervezet készül

Fotó: Puskás Alexa

A tavalyi mintegy 4 millióhoz képest is több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a NAV a bevallási tervezetet.

Esetükben a tervezet egy „ajánlat”, mely nem válik automatikusan bevallássá, azt ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve őstermelői bevételekkel, költségekkel – tudtuk meg Doktor Imre Zoltán adószakmai sajtóreferenstől.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használja fel. A mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára az adóbevallási tervezet egy ajánlat, amely segít a bevallás kitöltésében.  Ezen tevékenységgel kapcsolatos bevételek és költségek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza.

Idén egymillióval több bevallási tervezetet készít el a NAV
Fotós: Puskás Alexa

Ezért az adóbevallási tervezetet az adózóknak ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Az adóbevallási tervezet alapján elkészített szja-bevallás benyújtási határideje 2018. május 22.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá. Erre a kitöltő program külön figyelmezteti is az adózókat.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg és nem volt más adóköteles jövedelme, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi.

Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon.

Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, a NAV honlapjáról letöltheti, illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezheti a 17SZJA nyomtatványt, valamint a bevallás elkészíthető a webes kitöltő felületen is, mely elérhető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálról (www.magyarorszag.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!