madámentés

2017.10.01. 07:23

Ha fecskék szállják meg a párkányát, el ne zavarja őket!

A hirtelen beköszöntött hideg miatt sok fiatal fecske került veszélybe. Ha az ön párkányát is ellepték, ne bosszankodjon, inkább segítsen nekik a túlélésben!

kemma.hu

Ne zavarja el a fecskéket, inkább mentse meg őket

Fotó: Andor György

Bár most kicsit jobb az idő, érdemes humánusan állni az esetleg párkányokra, teraszokra költöző fecskékkel, ugyanis nagy veszélyben lehetnek. Márton András, a Fióka és Madármentés vezetője " target="_blank" rel="noopener">számolt be arról a közelmúltban, hogy percenként csöng az ügyeleti telefonuk a fecskeügyben segítséget, tanácsot kérők hívásaitól.

– A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyütt itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. De van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben – írta néhány napja, figyelmeztetve arra, hogy az első 2-3 költésből származó, teljesen kifejlett fiókák, és felnőttek már az elmúlt hetekben, érezve a közeledő hidegfrontokat elindultak Afrika felé, méghozzá korábban, mint például tavaly, amikor tovább kitartott a nyárias idő.

Az utolsó költésből származó fiókák tollazata viszont sokszor még nem elégséges a vonuláshoz, így ők maradnak, itt táplálkoznak, erősödnek (ha jó az idő), és az északabbról jövő, később vonuló csapatokhoz csatlakoznak be. Addig viszont jellemzően az épületekre húzódnak, mert azok még őrzik a nyár melegét, a fal melegebb, mint a levegő, a párkányon, az ereszek alatti fal-részeken ázni sem áznak. Mivel éhesek, így egyre kevesebb energiájuk, tartalékuk van fűteni önmagukat.

– Segíteni lehet rajtuk. És kell is. Lesz, aki azt mondja, hogy ez a természet rendje, s igaza is lenne......, ha nem fogyna a fecskék száma drámaian évről évre. A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze épületen, ott párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyünk ki nekik lisztkukacot. (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos) – emelte ki a madármentő, hozzátéve, hogy ha valaki a földre esett fecskét lát, vegye fel, ugyanis ha ott marad éjszakára a kis állat, az egyértelműen a halálához vezet.

Így vigyázhat a sérült, gyenge fecskére

Az összeszedett fecskéket kartondobozba érdemes tenni, aljába újságpapírt, papírtörlőt. Rongy nem jó, beleakadhat a karmuk, ami sérüléshez vezethet. A dobozra lyukak kellenek az oldalára körbe, hogy levegő és fény menjen be. Edénykébe tudunk nekik ivóvizet és másik edénybe lisztkukacot tenni. Egy fénymásolópapíros kartondobozban 20 molnárfecske is elvan 2-3 napig is, a fészkekben is jó szorosan vannak, nem szokatlan nekik. Plusz így fűtik is egymást.

 

Márton András azt javasolja, hogy aa az összeszedett fecskék elhelyezése / etetése problémás, úgy forduljanak a legközelebbi madármentő szervezethez , de a területileg illetékes Nemzeti Parkok munkatársai is segítenek, s talán ez esetben még az MME-re is lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!