Kiállítás

2024.07.05. 14:11

Az idén is várja a látogatókat a Bábolnai Gazdanapok

2024 ősze sok tekintetben a gépvásárlásokhoz, gépberuházásokhoz kapcsolódó pályázatok ideje. Ezért a Bábolnai Gazdanapok kiváló lehetőség rá, hogy a magyar mezőgazdaságban dolgozók megismerjék, kipróbálják a legújabb gépeket és technológiákat – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bábolnai Gazdanapok sajtótájékoztatóján.

Kemma.hu

A kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg. Az 1977-ben indult kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok hazánk egyik legrégebbi szakmai rendezvénye. A húszezer négyzetméter alapterületű eseményre az idén mintegy kétszáz kiállító hozza el a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól kezdve a talajművelésen át a legmodernebb gépekig és precíziós eszközökig – ismertette az idei kiállítás részleteit Feldman Zsolt.

Idén szeptemberben is a legújabb technológiát vonultatják fel Bábolnán.
Idén szeptemberben is a legújabb technológiát vonultatják fel a Bábolnai Gazdanapokon 
Fotó: F.P.

A sokszínű programok közül az államtitkár felhívta a figyelmet a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Szakiskolai Napra, amire a tájékoztató időpontjáig több mint 1000 diák jelentkezett, 25 intézményből. A rendezvény nem titkolt célja ugyanis, hogy népszerűsítse az agrárhivatást a mezőgazdasági szakközépiskolákban tanulók körében. Itt rendezik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét, amelynek 2018 és 2022 után az idén is a Bábolnai Gazdanapok ad otthont.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a Magosz Ifjú Gazda Tagozata által szervezett konferenciára, amelynek középpontjában az idei pályázatok lesznek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is szó lesz az új pályázati ciklusról, ahogy a felelős élelmiszergyártásról, a karbonkibocsátást övező kérdésekről és a kertművelésről.

Bábolnán, a hagyományos kukorica- és cirokfajtatbemutató-parcellákon ezúttal is megtekinthető lesz 11 nemesítőház 38 kukoricahibridje és 14 cirokhibridje. A kísérleti parcellák ígéretes képet mutatnak.

Ahogy az utóbbi években mindig, az idén is fontos része a kiállításnak a szántóföldi gépbemutató, amelyre a szervező is nagy figyelmet fordít. Ezúttal a zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákra fókuszálnak, mintegy 15 gépkapcsolást láthatnak majd az érdeklődők, köztük szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák is szerepelnek.

Az Agrárminisztérium szakmai partnereivel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magosszal és annak Ifjú Gazda Tagozatával szakmailag rendkívül tartalmas programot biztosít idén is a látogatóknak, hangsúlyozta az államtitkár.

– A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása, melynek részeként igazi ünnepnek tekinthető a Bábolnai Gazdanapok rendezvénye – mondta Haál Gábor. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte, hogy az esemény az idén is a tőle megszokott, sokszínű programokkal várja látogatóit, és valósítja meg azt a célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen.

A ménesbirtok igazgatója kiemelte, hogy az idei kiállítók közül az Agrotec, az IKR Agrár Kft. és az AGR CS Magyarország Kft. új formában, az anyacég, az AGROFERT Hungária részeként mutatkozik be. Az AGROFERT Hungária cégcsoport teljes portfóliójával jelenik meg a kiállításon.

– A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok örömmel vesz részt a Kincsem 150 Emlékév programjaiban – jelentette ki Haál Gábor, ismertetve, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gondozásában egy vándorkiállítás érkezik Bábolnára. „Az utolérhetetlen Kincsem” című kiállítás a Bábolnai Gazdanapokat megelőzően is megtekinthető a Ménesudvarban, de a kiállítás napjain a kiállítói téren is látható lesz.

– Megtiszteltetés, hogy a Bábolnai Gazdanapokon ott lehet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a Kincsem 150 évforduló kapcsán – mondta Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója. A Bábolnai Gazdanapokon is látható vándorkiállítás szakmai anyagát Hecker Walter neves professzor, hippológus készítette el, és amit a múzeum igyekezett olyanná formálni, hogy a széles közönség számára könnyen befogadható legyen – ismertette a főigazgató. A kiállításról szólva kiemelte, hogy bár az természetesen a verhetetlen, utolérhetetlen Kincsemről szól, de mögötte olyan gazdasági és kultúrtörténeti mozzanatok lelhetők fel, melyekre szintén igyekeznek felhívni a figyelmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!