TOP 100

2023.12.31. 19:09

A NAK társadalmi szerepvállalása idén is példaértékű volt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Komárom-Esztergom vármegyei szervezete a 2023-as évben is rendkívül sokrétű feladatot látott el, és munkája sokban segítette az itt tevékenykedő gazdálkodók életét. Ismét csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz, illetve különböző rendezvényeken népszerűsítették a mezőgazdaság szereplőinek tevékenységét – tudtuk meg dr. Balogh Zoltán vármegyei elnöktől.

Kemma.hu

Dr. Balogh Zoltán a megyei kamara elnöke egy tatai fórumon

− A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ, valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány 2023-ben is folytatta a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Magyarok Kenyere program keretében az adománygyűjtést.

− Az idők során folyamatosan nőtt a programhoz csatlakozó adakozók száma, vele együtt az adományok mennyisége is. A cél idén is hasonló volt, magyarországi vármegyékből, a környező országok magyarlakta területeiről felajánlott búzával támogatást nyújtani az arra rászorulóknak.

− 2023-ban Komárom-Esztergom vármegyében – avatott be a részletekbe az elnök - hét helyszínen volt lehetőség az adománybúzák leadására, gyűjtésére. Idén a 81 adományozó gazdának és szervezetnek köszönhetően közel 10 tonna búza gyűlt össze, melyből 5505 kg liszt került a tizenkét vármegyei, karitatív tevékenységet végző intézmény között szétosztásra.

Az év kamarai újdonságai
A kamara új vármegyei osztályainak felállítására 2023 első felében került sor. Megalakult a Szántóföldi növénytermesztési és beszállító-ipari osztály, a Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztály, a Kertészeti és beszállító-ipari osztály, a Kistermelői, együttműködés és helyi kezdeményezések osztály, az Állattenyésztési és beszállító-ipari osztály, a Fiatal gazda és innovációs osztály, az Erdő és Vadgazdálkodási osztály, az Élelmiszer-feldolgozási, valamint Agrár- és Élelmiszer-kereskedelmi osztály.

− A Császár községben, 2023. július 24-én, a búzagyűjtő napon köszöntük meg az adományokat. A Gyermelyi Zrt. jóvoltából a liszt mellett 672 kg tészta is kiosztásra került az intézmények között, míg az Aranykocsi Zrt. és a Cornmill Hungary Kft. 1-1 tonnával járult hozzá a program sikeréhez. Az adományozott búzából készült liszt a Goodmills Magyarország Kft. komáromi malmának köszönhetően került az adományozott intézmények asztalára.

− Kamaránk hagyományosan szakmai partnere volt a harminchatodik alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapoknak, ahol standunkon fórumokkal, és személyes konzultációk lehetőségével várták kollégáink, és partnereink munkatársai, valamint az Agrárminisztérium illetékesei a fenti témákban a kiállításra látogatókat, és a gazdákat.

− Mellette fontos szerepet kaptak egyéb támogatott rendezvényeink, így a lovas kultúra megismerését, ápolását célul kitűző Kecskédi Lovasnapok, illetve a magyar termelői méz fogyasztásának népszerűsítésére irányuló Mézes Reggeli Program – tette hozzá dr. Balogh Zoltán.

A NAK vármegyei szervezetének 2023-as tevékenységéről bővebben olvashatnak TOP100 magazinunkban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!