Beruházás

2023.06.29. 13:50

Átadták az 1,1 milliárdból épült modern padlógyártó üzemet Tatabányán

A Graboplast Zrt. csütörtökön átadta az 1,1 milliárd forintos beruházásból készült új műanyag padlókat gyártó üzemét Tatabányán. Az innovatív technológiával dolgozó gyár 90 százalékban hasznosítja a műanyag padlóburkolatok előállításánál keletkező hulladékot, és így a jövőben ezekből, illetve ásványi alapanyagból készülő, ragasztó nélkül fektethető, egymásba kapcsolható elemekből álló padlólapokat gyártanak.

Veér Károly

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Az ünnepélyes gyáravatón Jancsó Péter, a Graboplast Padlógyártó Zrt. igazgatótanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Szijjártó Péter mintegy két és fél éve jelentette be, hogy a magyar állam támogatja az SPC (Stone Polymer Compisite) üzemük létrehozását. Külön kiemelte, hogy a Graboplast - történetének közel 120 évében - már sok válságot átélt, ezeket mindig sikerült megoldani. A mai helyzetben is arra törekszenek, hogy a hamarosan várható fellendülést jó piaci pozícióból várják.

Ivan László, a Graboplast Zrt. év elején kinevezett fiatal vezérigazgatója elmondta, az itt készülő SPC padlók piacán bővülés várható, az új termékcsalád értékesítése a következő öt évben várhatóan négyszeresére bővül. A vállalat idei árbevételének 8 százaléka várható SPC padló eladásokból, a próbagyártás jól sikerült. A 2400 négyzetméteres új üzemben gyártják az SPC padlóburkolatokat, melyek közületi és lakossági felhasználásra is alkalmasak. Az üzem jelenlegi kapacitása évi félmillió négyzetméter, ez a teljesítmény azonban tovább bővíthető.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője elmondta, 25 évvel ezelőtt egy romos, alábányászott területet alakított ipari parkká az önkormányzat. A terület rekultivációját közmunka program segítségével végezték, és az akkori polgármester számára a legnagyobb élményt a munkában résztvevők lelkesedése, jövőbe vetett hite jelentette. A város olyan befektetőt keresett akkoriban, akivel több lábon állhat a megyeszékhely gazdaságszerkezete. A Graboplast sikeres lett Tatabányán, akárcsak Győrben és Kecskeméten.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében emlékeztetett, hogy az utóbbi három évben drámai kihívásokkal kellett szembenéznie Magyarországnak. Pandémia, az azt követő gazdasági visszaesés, majd az orosz-ukrán konfliktus, és az energiaválság követték egymást. 

– Megfelelő ösztönzéssel azonban továbbra sem a segély-, hanem a munkaalapú gazdaságot preferálták. Ennek a stratégiai döntésnek is köszönhető, hogy 2022-ben rekordot döntött a magyar gazdaság exportteljesítménye 142 milliárd eurós értékkel. Ez a világon sorrendben a 34., miközben a lakosságszám alapján csak a 95. helyet foglaljuk el – tette hozzá Szijjártó Péter.

Versenyképességi támogatás
2020-tól a Magyar Versenyképesség Növelő Támogatás segítségével csak Komárom-Esztergom Vármegyében 65 vállalat kapott támogatást 17 milliárd forint értékben. Ennek segítségével 47 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a gazdasági élet szereplői, megőrizve mintegy 1720 munkahelyet. A Graboplast 1,1 milliárd forintos építkezéséhez a program segítségével a magyar állam 317 millió forintot tett hozzá, így hozzájárult a társaságnál foglalkoztatott 500-nál több munkahely biztosításához. 2022-ben 21,7 milliárd forint árbevételt értek el, ennek mintegy 90 százaléka exportból származott – öt kontinens mintegy 100 országába szállítanak sport –, egészségügyi, ipari- és lakossági felhasználású műanyag padlókat –, ezzel is növelve az ország kiemelkedő kiviteli teljesítményét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!