Karrier

2022.10.05. 19:58

„Nagyon jó csapatba kerültem” – bemutatkozik Sabján László, az AGC új ügyvezető igazgatója

Immár öt hónapja, május óta Sabján László a tatabányai autóüveggyárban az első számú vezető. Az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját a beilleszkedésről, a nehéz helyzetről, a dolgozók juttatásairól és a társadalmi felelősségvállalásról kérdeztük.

Mórocz Károly

Sabján László minden munkanapja reggelén bejárja az üzemcsarnokokat

Forrás: Beküldött

– Hogyan teltek az első hónapok? Mi volt az, ami nagyon tetszett, és min kellett sürgősen változtatni?
– Abszolút pozitívan telt az itt töltött idő, mindamellett nagyon aktívan. Annak ellenére, hogy az előző cégem is egy globális nagyvállalat volt, itt sokkal több központi funkcióban dolgozó kolléga, vezető látogatja a gyárat. Természetesen nem vakációzni jönnek, hanem szakmai egyeztetések történnek, hogy az európai stratégia is jól működjön.

Nagyon pozitívan éltem meg, hogy mindjárt az első hetemen a főnököm főnöke, majd a főnököm is több napot itt töltött, hogy üdvözöljön, irányt mutasson és támogatásáról biztosítson. A vállalati kultúra kapcsán azt kaptam, amire számítottam. Úgy gondolom, érdemes felsorolni: erős, széleskörűen kidolgozott, betartott és betartatott az etikai kódex. Erős a környezet-, egészség- és munkavédelem szervezete, rendszere. 

Magas szintű minőségi fókuszról beszélhetünk, átfogó minőségbiztosítási rendszerrel és teljesítménnyel. Jó a csapat, a csapatmunka, felkészültek, nyitottak a kollégák a termelésben. Természetesen sok tanulnivalóm van, főleg az itteni folyamatokról, de igyekszem felvenni és tartani a ritmust. Először szeretném megismerni a folyamatokat, hogy tudjam min kell változtatni, ha egyáltalán kell.

Márkaígéret - „Hiszünk benne, hogy az előállított termékünk a robosztus folyamataink, folyamatos fejlesztési törekvéseink mellett a nálunk dolgozók kreativitásán, elhivatottságán, motiváltságán, elégedettségén, szakmai tudásán keresztül láthatóan formálja a mindennapi mobilitásunk jelenjét és jövőjét!”

Nem én indítottam, de egy jelentős változást kellett menedzselnem a gyárban: a 3 APU - Autonomous Production Unit – Önálló termelési egység - egyikének igazgatója jelezte, hogy elhagyná a területet, így olyan megoldást kellett keresnem, ami kis kockázattal, de megoldja ezt a helyzetet, ugyanakkor nem csak stabilan tartja, de jelentős fejlődés irányába is viszi az egyik legérzékenyebb területünket. Nem egyedül hoztam a döntést, meghallgattam több kollégám véleményét is. Ez alatt a pár hónap alatt is jól felmérhetőek voltak a képességek. Biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam!

– A háború miatt kevesebb a megrendelés, vagy a tervekhez közelítően alakul?
– Az év eddigi részében is látszott némi csökkenés a terveinkhez képest, de a kitekintésünk szeptembertől növekvő elmaradást mutat az eladásokban. Egyértelmű a háború hatása. Olyan alkatrészek hiányoznak már az autókból, amik nélkül már nem lehet részben sem legyártani a kocsit: bizonyos készültségi szintbe még be lehetett tenni az üveget, de már azt a szintet sem tudják elérni az összeépítés során. 

Például az automata vonóhorog chip-je nélkül még legyártották az autót, félreparkolták, és amikor megjött a chip, azt “csak” berakták, és mehetett eladásra. Kormány és lengéscsillapító nélkül ez nem járható. Jelenleg ez a helyzet bizonyos fémek hiánya miatt is. Az igények változása mellett nagy feladatot ad az energiaárak növekedésének kezelése. Ennek a hatásnak a csökkentésére indítottunk akciókat és az értékesítési csapat megpróbálja érvényesíteni az árakban a megnövekedett költségek egy részét.

– Terveznek fejlesztéseket, gépvásárlást, illetve ezekhez pályázati segítség igénybevételét?
– Jelenleg kivitelezés alatt van egy napelempark a gyár melletti területünkön. A gyártási kapacitás áthelyezését terveztük az év ezen részére Európán kívülről, amit a magas áramár miatt elhalasztottuk. Nem mondtunk le róla, de konszolidálódnia kell az áraknak, hogy végleg meg tudjuk tenni ezt a lépést. 

Tervezünk beruházásokat, jellemzően energiafelhasználást csökkentő beruházások felé fordulunk. Ekkora villamosenergia-felhasználás mellett ezek jelentős beruházások lehetnek, ha komoly mértéket szeretnénk elérni. Folyamatosan dolgozunk költségcsökkentő akciókon, most jelenleg egy terület racionalizálásán, amivel raktározási költséget tudunk csökkenteni.

– Mennyire versenyképesek a dolgozói juttatások? Mi mindent kapnak az alapbéren kívül?
– Kis túlzással mondhatom, hogy pillanatok vannak a legtöbb cégnél, amikor kijelentheti, hogy versenyképes bére van, mert a következő pillanatban valaki úgyis ráígér, arra egy másik és így tovább és végül bezárul a kör, amikor mi is ráígérünk a többiekre és így tovább. Nagyon felgyorsult ez a folyamat, ezért készen kell állnunk, hogy újfajta gondolkodást vezessünk be, új megoldásokon dolgozzunk.

 Amit az AGC tesz: más módon is segít a dolgozóinak, akár áttételesen is csökkenteni a költségeiket, szervezni a családi életet. Családapaként két iskolás gyerekkel tudom, milyen nehéz megszervezni a nyarat, hogy mennyire megdrágultak a táborozási lehetőségek, vagy mennyire nem fejlesztő egy városi tábor – tisztelet a kivételnek. Ezzel szemben a HR-es kollégák sok energiát fektetnek abba, hogy segítenek táborokat szervezni, fejlesztő táborokat biztosítani illetve az AGC-s dolgozóknak kedvezményt érnek el már meglévő táborokban. 

Ezek mellett olyan környezetet igyekszünk teremteni, ami megvédi hosszú távon is a munkavállalót, megkönnyíti a munkába járást (100 százalékban támogatott bérlet), elviselhetőbbé teszi a mindennapi munkát (ingyenes masszázs) valamint kikapcsolódást biztosít munkán kívül is (támogatott kondi- és fitneszterem-bérlet, kedvezményes színházjegy) és megőrizni az egészséget, mert csak egészséges ember tud dolgozni és munkájával eltartani a családot. Ezek mellett számtalan más ösztönző, jutalmazó és motiváló eszközünk van. 

Sorolom a cég további értékeit és az alapbéren kívüli juttatásokat: családbarát munkahely, részmunkaidős műszakok, rugalmas műszakrend, otthoni munkavégzés szellemi pozícióban; egészségmegőrző programok, szűrővizsgálatok; széleskörű Well-being szolgáltatások; sporteseményekre belépő, etikai kódex alapú működés (öt alapelv biztosítja a feddhetetlen működést és a megkülönböztetés nélküli munkavégzést); a Számíthatsz ránk! programmal nyújtott jogi-, pénzügyi- és mentális segítség. 

Az ösztönzés, jutalmazás, motiváció része: a belső és külső képzések biztosítása, a teljesítményalapú rendszeres bónusz fizetés, a kompetencia alapú gyors előre lépési lehetőség, a továbbtanulási támogatás, az érettségi, a felnőttképzés támogatása mind anyagilag, mind rugalmas munkavégzéssel, a nyelvi, a szakmai és vezetői képzés, a nemzetközi munkavégzési lehetőség gépkezelői szinttől vezetői szintig (AGC Mobility), valamint az 5, a  10, a 15 és a 20 éves törzsgárda tagságért nagy értékű tárgy- és pénzbeli juttatás.

– Mennyire tartja jónak a csapatszellemet? Lehet ezen javítani?
– Azt gondolom, jó csapatba kerültem. Hatalmas tapasztalattal rendelkező, nyitott kollégákkal tudok együtt dolgozni. Mindenki tudja, érzi – és ahogy látom, kész is rá –, hogy máshogy csináljon dolgokat, mint az elmúlt 15-17 évben. Nem volt jellemző ekkora változékonyság az autóiparban, mint az elmúlt 3-4 évben. A rendszereink is sokkal statikusabb, kiszámíthatóbb üzletvitelre rendezkedtek be. 

Ami változást hoz, hogy nincs egy terület, munkakör, ami önmagában le tud kezelni egy váltást, ehhez már több mindenkinek kell egyeztetni és több mindent kell összenézni, hogy mi milyen hatással van a másik életére. Ehhez több egyeztetésre van szükség, de ezt is lehet hatékonyan csinálni. Fontos a gyors megértés és a gyors megértetés is, hogy ki, mit szeretne. Ez nem feltétlenül javítása a jelenlegi csapatszellemnek, vagy munkastílusnak.

 Inkább mondanám változásnak, adaptálódásnak a jelenlegi környezethez. Sok információ jön, amit ügyesen kell végig áramoltatni a szervezeten és hatékonyan kiértékelni, dönteni, megvalósítani. Azt gondolom, a jelenlegi csapattal tudjuk ezt kezelni.

Hozzáteszi, a társadalmi felelősségvállalást mindig nagyon fontosnak tartotta az autóüveggyár, ahogyan az AGC cégcsoport is világszerte. Ebben az évben összesen 11 millió forint támogatást adtak a nehéz helyzet ellenére is. A sport világában a MOL Tatabánya KC-t és a Tatabányai Sport Clubot segítették. A KRESZ kultúra fejlesztésére a Biztonságos Közlekedés Akadémiája keretében általános iskolások kaptak laptopokat az AGC-től. A támogatottak között van többek között az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Népház Show Formációs Táncegyesület és a Szent Borbála Kórház Gyermek- és Csecsemő osztálya.

– Egy személyes élményt is felidéznék a közelmúltból – mondja Sabján László. – Most voltam először a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei szervezete rendezésében megtartott Megyei Príma Gálán. Hihetetlen jó érzés volt látni, tudni mennyi tehetséges vállalkozó és művész van a régióban, valamint az AGC képviseletében is, de személyesen is hatalmas megtiszteltetés és felemelő érzés volt díjat átadni közülük egyvalakinek. Nagyon büszke vagyok rá, hogy támogatunk a többi között egy ilyen rangos, fontos eseményt is.

Karrierút dióhéjban - A Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán szerzett diplomát Sabján László, majd éppen az ezredfordulón a General Electric (GE) Lighting üzletágánál lett gyártósori mérnök, utána sorvezető, üzemvezető, majd a termelést irányította. Gyárigazgatói megbízást kapott Vácott, ahol a fénycsőgyártás volt a fókuszban. Nagykanizsa következett, itt energiatakarékos fénycsövek készültek. A következő állomás a cég budapesti gyárának vezetése volt. – Négy évvel ezelőtt Tungsram Operations Kft. lett a cég új neve – folytatja. – Nem csak a név, a munkakultúra is más lett, ezért ebben az évben úgy döntöttem, új munkahelyet, új kihívásokat keresek. Megtaláltam az AGC-t. Feleségemmel és két lányommal Dunakeszin élünk, onnan járok Tatabányára. Tervezzük, hogy belátható időn belül közelebb költözünk, hogy még könnyebben megismerhessük Tatabánya és a megye társadalmi és kulturális életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!