Pályázatok

2022.09.19. 19:36

Megyefejlesztés 2027: több mint kétszázmilliós támogatással készültek el a tervek

Végéhez ért a megyei fejlesztések megalapozását előkészítő, Stabilan az élvonalban – megyefejlesztés 2027 elnevezésű projekt.

Petrik József

Forrás: beküldött

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében „született” a  Stabilan az élvonalban – megyefejlesztés 2027 című projekt, amely az említett  időszakra vonatkozó területi tervek megújítását, a települési projektek előkészítési munkálatai tartalmazza. A tervezés tavaly januárjában kezdődött.

A projekt keretében, szűkebb hazánk önkormányzata, a 2021–2027 európai uniós költségvetési időszakban a megyére jutó ágazati és területi támogatások tervezéséhez, lehívásához szüksége dokumentumok elkészítéséhez igényelt forrást. Az elnyert támogatásból először a megye területi adottságainak helyzetfeltárása és értékelése történt meg. De felülvizsgálták a 2030-as időtávú területfejlesztési koncepciót is, ami alapján elkészülhetett a megyei területfejlesztési stratégia és operatív program.

A Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. és a megyei  önkormányzat először felmérte a helyi igényeket, amely során a települések jelezhették elképzeléseiket a projektjeik megvalósításához szükséges tervekre, tanulmányokra, hatásvizsgálatokra. A kft. szakemberei ezt követően több mint 100 projekt-előkészítési dokumentumot „gyártottak”. Ezek közül a megalapozó tanulmányok száma meghaladta az ötvenet. A projekt megyénk területén valósult meg, és szakmai tartalma kapcsolódott a konzorciumi partnerek területfejlesztési profiljához.

Az unió 215 millió forintos támogatásával készült anyagokkal, a megyei önkormányzat és a területfejlesztési kft. konzorciuma, számos település részére nyújtott segítséget a fejlesztési elképzeléseik megvalósításához szükséges pályázatok elkészítéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!