Jó levegő

2022.08.19. 07:00

Kulcsfontosságú lesz a megyei fásítási program

A sajtóban az idei nyáron visszatérő téma a tűzifa iránti óriási kereslet. De miből lesz a jövő erdeje, fája? Azt foglaljuk össze, a Vérteserdő Zrt. információit is felhasználva, hogy milyen fásítási programok zajlottak, illetve milyeneket terveznek ország-, régió- és megyeszerte.

Mórocz Károly

Forrás: Vérteserdő Zrt.

 A Klíma- és természetvédelmi akciótervben a kormány vállalta, hogy 2030-ig minden világra jövő gyermek után legalább tíz facsemetét ültet az országban. Ez jelentős mennyiség, hiszen 2020 őszétől tíz éven át minden évben mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti, az állami erdőgazdaságok részvételével.

Az Országfásítási Program elsődleges célja, hogy a gyenge termőképességű mezőgazdasági területeken az erdőgazdálkodás reális alternatíva legyen. Ennek keretében a Vérteserdő a 2021/2022-es szezonban mintafásítással csaknem 12 hektárt, újszülötteknek ültetett csemetékkel 6 hektárt telepített, növelve a térség erdővel borított területét. Emellett a Társaság évente átlagosan 80-100 hektáron újítja fel az erdőterületeket makkal, csemetével az úgynevezett mesterséges I. kivitel formájában.

– Az idén ősszel kezdődő és jövő tavasszal végződő erdősítési szezonban a tervek szerint a mintafásítás és az újszülöttek fáinak területe egyaránt meghaladja a három-három hektárt – tudtuk meg Boglári Zoltántól, a tatabányai székhelyű állami erdőgazdaság kommunikációs vezetőjétől. – Az a cél, hogy őshonos fafajokból, a klímaváltozás által támasztott kihívásokhoz, például ilyenek az egyre gyakoribb aszályos időszakok, az erős szelek, is jól alkalmazkodó, vegyes, állékony erdők "szolgálják" a felnövekvő nemzedékeket a Gerecsében és a Vértesben is.

A településfásítás alprogram során 2020 és 2022 között két ütemben, mintegy 1350 településen, csaknem 36 ezer sorfát ültettek el országszerte, másfél milliárd forintos költségvetési keretből. Az állami erdőgazdaságok – így a Vérteserdő – szakmai segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak. Az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjai – mint a Vértesi Helyi Csoport is – programkoordinátorként vettek részt. Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhatott meg azokon a 10 ezres lélekszámnál kisebb településeken, amelyek pályáztak és nyertek.

– Komárom-Esztergom megyében a Vérteserdő Zrt. működési területén eddig 26 településen ültettek fákat a program keretében – mondja Boglári Zoltán. – Ebben az évben tavasszal Csém, Bakonyszombathely, Dunaalmás, Nagyigmánd, Réde, Vérteskethely, Vértessomló és Vértesszőlős gazdagodott facsemetékkel. Öröm volt látni, amikor a falvakban igazi közösségépítő eseményeket szerveztek, amelyek a lakosság összetartozását és a lakóhelyéhez való kötődést egyaránt erősítik. Nem utolsó sorban fontosnak tartom, hogy magukénak érezzék a csemetéket mindenhol: gondozzák, locsolják őket, főleg mostanában, kánikula idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!