Beszámoló

2022.06.29. 13:21

A megye hátrányos helyzetű munkanélkülijeit is segítette a foglalkoztatási projekt

A megyében élő hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásba helyezését segítette, valamint támogatta a vállalkozásokat is a második megyei foglalkoztatási projekt. A részletekről a Megyeházán számoltak be a szakemberek.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A megye teljes területén megvalósult program folytatódik – tudtuk meg Fekete Nikolettától, a paktumiroda vezetőjétől. Ebben elkötelezettek a konzorcium tagjai.

A foglalkoztatási fórum projektzáróján szó volt a szolnoki szociális városrehabilitáció megvalósításáról, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységéről és a duális képzés tapasztalatairól. A foglalkoztatási paktum megvalósításáról is hallhattak a jelenlévők előadást. Szó volt többek között a megyei önkormányzat és a megyei területfejlesztési kft. által elvégzett feladatok mellett a megyei kormányhivatal projekteredményeiről is. 

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, összefogva a megyei kormányhivatallal és a megyei területfejlesztési kft-vel 2018 novemberében indította el azt az Európai Szociális Alapból és hazai társfinanszírozásból megvalósuló projektet, ami a megyében élő hátrányos helyzetű munkanélküliek, inaktívak foglalkoztatásba helyezését segítette, és támogatta azokat a vállalkozásokat is, akik munkaerőigényeiket, vagy annak egy részét a programba vont álláskeresőkkel elégítették ki.

A foglalkoztatási paktumban 697 millió forintnyi uniós 560 hátrányos helyzetű álláskereső, inaktív személy került be a programba 2022 májusági, ebből 455-en jutottak munkához és 420, többségében mikro-, kis- és középvállalkozás kapott foglalkoztatási támogatást. Ezeken túl 201 új egyéni vállalkozás elindítása is hozzájárult a foglalkoztatás bővítéséhez.

A munkaerőpiaci programot a megyei foglalkoztatási fórum által elfogadott középtávú megyei foglalkoztatási stratégia és akcióterv felülvizsgálata alapozta meg, melyet a megyei területfejlesztési kft. készített el. Azon intézkedésekre, melyek a projektből finanszírozhatók, munkaprogram is készült, melynek teljesítését egy záróminősítés elemzi majd.

Mint megtudtuk, a megyei önkormányzatnál működő paktumiroda szervezésében többek között 3 vállalkozói fórum és egy szakmai konferencia keretében kaptak a vállalkozások, gazdasági érdekképviseletek hasznos információkat, jó gyakorlatokra példákat. A megye teljes területén megvalósult program 2022-2027 között is folytatódik majd a TOP Plusz Operatív Program forrásaiból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!