Mezőgazdaság

2021.11.08. 17:00

Jövőre támogatni fogják a vidéki, fejlődni vágyó őstermelőket

Új pályázat indul, mely a vidéki térségekben található települések mezőgazdasági vállalkozóit támogathatja, érdemes készülni és élni a lehetőséggel.

M. K.

Már most érdemes készülnie az érintetteknek, mert 2022 januárjában új pályázat indul mezőgazdasági vállalkozásoknak és őstermelőknek turisztikai tevékenység indítására vagy fejlesztésére. Olyan mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet, akik vidéken működnek és új szálláshelyet akarnak létrehozni, illetve a meglévőt szeretnék fejleszteni, bővíteni. Ehhez kapcsolódóan támogatható csak például a kiegészítő turisztikai szolgáltatás elindításához, továbbfejlesztéséhez szükséges épület kialakítása, vagy számítástechnikai eszközök és digitális okmányolvasók beszerzése – maximálisan 1 millió forint értékhatárig –, vagy kiegészítő infrastruktúra kiépítése, például játszótér kialakítása, kertépítés.

A pályázónak igazolnia kell, hogy árbevételének legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint. A támogatás nagysága normál járásban 50 százalék, kedvezményezett járásban lévő településen 60 százalék, fejlesztendő járásban pedig 70 százalék. A felhívás célja a támogatásban részesülők által kialakított és működtetett turisztikai szolgáltatások továbbfejlesztése, valamint a jövedelemszerzés és a foglalkoztatás erősítése. A meghirdetéskor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd forint. A projektek megvalósítására kizárólag a Vidékfejlesztési Program szerinti vidéki térségekben található településeken van lehetőség. Az előrejelzések szerint várhatóan 800-1000 kérelmet támogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!