autóipar

2021.09.02. 06:19

Leállás a Suzukiban: ez lesz a munkások fizetésével

A Suzuki ellátás hiánya miatt kényszerül két hetes leállásra. A cégtől megtudtuk, hogy ez idő alatt számos fejlesztést fog megvalósítani a cég.

Mórocz Károly

Esztergom, 2020. március 18. Az esztergomi Suzuki-gyár 2020. március 18-án. A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig leállítja az esztergomi gyártást. A tervezett leállás 3200 dolgozót érint. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Világszerte problémát jelent az autóiparban az alkatrészek folyamatos biztosítása. Emiatt több gyár is leállásra kényszerült az utóbbi hónapokban. Magyarországon a kecskeméti Mercedes-gyárban szünetelt a munka és mint hírül adtuk, szeptember 6-ától 18-áig leáll az esztergomi Suzuki-gyár is.

– Szerencsére a munkaidőkeret kellő rugalmasságot nyújt a termelés megszervezésére, leginkább egy olyan időszakban, amikor nagyon sok bizonytalanság mellett kell szervezni a gyártást – mondta a Kemma.hu érdeklődésére Bonnár-Csonka Zsuzsanna kommunikációs vezető. – A pandémiás helyzet vagy az autóipar globális kihívásai, mint például az ellátási lánc akadozása, nagyban befolyásolják ma már világszerte az autóipari termelést. A vállalatok és munkavállalók számára ilyenkor a biztonság, a megbízhatóság kiemelt fontossággal bír, az üzletmenet, az üzleti eredmények és a dolgozók személyes egzisztenciális helyzetét tekintve is.

– A munkavállalók a Suzukinál havi béres elszámolásban vannak, ami azt jelenti, hogy a munkabérüket akkor is megkapják, ha pihenőnapon vannak, azonban a ledolgozáskor is a szokásos bérüket kapják, azaz nem minősül túlórának. Ezzel kiegyensúlyozottan és kiszámíthatóan fizetjük a munkabéreket.

A kommunikációs vezető hozzátette, hogy a Magyar Suzuki jelenleg érvényben lévő munkaidőkerete 2022. május 31-ig tart, mely lehetőséget ad arra, hogy a leállás okozta termeléskiesést későbbi időpontokban pótolják. A munkaidőkeretről az Üzemi Tanáccsal egyeztetve hoznak döntést.

Sok a feladat

Kihasználva a váratlan termelési szünetet, a Magyar Suzuki számos, az éves beruházási tervében szereplő innovációs programot valósít meg. A többi között folytatják az „okosgyárhoz” kapcsolódó fejlesztések kiaknázását, újabb anyagmozgatási feladatokat automatizálnak és különböző módokon átalakítják, fejlesztik munkatársaik közvetlen munkakörnyezetét. A környezetvédelmi célkitűzésekkel összhangban újabb lépéseket tesznek a karbonsemlegesség felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!