ipar

2021.06.04. 20:01

Elképesztő, tíztonnás ajtókat gyártanak a tatabányai gyárban

AZ ASG-hez folyamatosan érkeznek a különleges megrendelések bánya- és papíripari cégektől is.

M. K.

Horvát Imre lakatos az alapozás utáni utolsó simításokat végzi az ajtón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A nagy múltú, magyar tulajdonú ASG Kft. egyik bánhidai üzemcsarnokában éppen kotróhajókra készítettek ajtókat, amikor ott jártunk.

– Bonyolult egy ilyen hatalmas hajó elkészítése, négy-öt évbe is beletelhet – magyarázza Fülöp Gábor ügyvezető igazgató. – Úgy oldotta meg régi partnerünk, a Royal Boskalis cég, hogy egy meglévő hajót kettévágtak, és megtoldották 45 méterrel. Ehhez kell két ajtóból álló szett, ezek 21-21 tonnásak, tehát egy ajtó 10,5 tonnás. A tervek szerint készül majd egy „testvérhajó”, arra is lesznek tatabányai ajtók.

Horvát Imre lakatos az alapozás utáni utolsó simításokat végzi az ajtón (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Mint megtudtuk, a következő hónapokra bőven várhatóak megrendelések. A Vízgéppel közösen huszonegy szivattyút készítenek, ezek Egyiptomba utaznak. A Valmet papíripari cég sok gerendát, alkatrészt vár az ASG-től. Átlagosan havi hat alváz készül a francia Sandvik bányaipari vállalatnak. A német Tadano Demag egyebek között autódarukat gyárt, most egy 45 és egy 100 tonnás daruhoz gyártanak felsővázakat, várhatóan nemsokára egy 80 tonnáshoz. A járvány lassulása miatt is várhatóak újabb kérések.

– Remélem, jó erőben, jó egészségben telik kollégáimnak a következő három hónap – teszi hozzá Fülöp Gábor. – A több szakma ismerete nálunk alap, ezért fejtörést okoz akár egy-két rutinos szakember kiesése is. A felfutó munkamennyiség miatt folyamatos a munkaerő-toborzás, most éppen lakatos kollégákat, illetve gépész és villanyszerelő karbantartókat keresünk. Ugyanakkor figyeljük és keressük az új piaci lehetőségeket, hogy bővítsük az ügyfélportfóliónkat, ezzel is erősítve a piaci helyzetünket, számos beruházás mellett.

Címkék#ipar#asg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!